Hirdetés

Szociális vállalkozás indult Csíkbánkfalván

HN-információ

Varrodát nyitott a csíkbánfalvi BroadArt egyesület, a műhelyben öt szociálisan hátrányos helyzetű személyt foglalkoztat a szervezet az Integrált Támogatás a Szociális Gazdasági Struktúrák (SISES) számára című projekt keretében. Az uniós finanszírozású program romániai partnerei a kolozsvári CENPO és a temesvári NESsR, valamint a székelyudvarhelyi Civitas Alapítvány.

[caption id="attachment_2968" align="aligncenter" width="620"]Sajtótájékoztatón jelentették be tegnap a műhely megnyitását Fotó: Balázs Árpád Sajtótájékoztatón jelentették be tegnap a műhely megnyitását Fotó: Balázs Árpád[/caption]

Pál Bíborka pal.biborka@hargitanepe.ro Hargita megyében három szociális vállalkozás indult el a SISES keretében kettő Csíkbánkfalván és egy Abránfalván. – Az Integrált Támogatás a Szociális Gazdasági Struktúrák számára című program célja, hogy szakképzést biztosítson és munkahelyet teremtsen a szociálisan hátrányos helyzetű egyének számára, speciálisan erre szakosodott szociális vállalkozások létrehozásával. Romániában jelenleg kilenc ilyen vállalkozás működik, kettő Temesváron, négy Kolozs megyében és három Hargita megyében. A projekt keretében összesen 185 személy részesül kétféle szakmai képzésben, majd munkába áll a szociális vállalkozásoknál – ismertette a program lényegét Blénessy Éva projektmenedzser. Az uniós finanszírozású projekt összértéke 9 189 991 lej, ebből 183 800 lej az önrész és 9 006 191 lej a vissza nem térítendő támogatás. A program keretében Hargita megyében Csíkbánkfalván egy varroda működik öt alkalmazottal, illetve egy legelőtakarításra szakosodott cég szintén öt munkatárssal, Ábránfalván pedig egy postaláda-készítéssel foglalkozó cég alakult, ahol hat személy dolgozik. – Romániában még nem annyira elterjedt és ismert a szociális vállalkozás fogalma, ezért sokan megkérdőjelezik a szükségességét. Valójában ezek a típusú vállalkozások azért jöttek létre, hogy alternatív lehetőséget teremtsenek azoknak a hátrányos helyzetű személyeknek, akik kiszorulnak a teljesítményorientált, állandóan megújuló globális gazdasági munkapiacról. A mi célunk, hogy úgy segítsünk a helyi közösségeknek, hogy közben megtarthassák hagyományaikat, és saját maguk döntsenek arról, hogy számukra mi nyújtana javulást a jelenlegi életkörülményeikhez képest – részletezte Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke. Csíkbánkfalván a BroadArt Egyesület kapcsolódott be a SISES-programba, a szervezet a közbirtokosság épületében bérelt felületet és alakította ki a váróműhelyt, ahol jelenleg még a célszemélyek képzése zajlik, de hamarosan elkezdődhet a termelés is. A BroadArt Egyesület kiváló minőségű anyagokból készíti a népi motívumokkal díszített ágyneműket, terítőket, beltéri díszítő textíliákat és más egyéni kérésre hímzett termékeket. – Saját brandet szeretnénk kialakítani termékeinkből. Év végéig pedig az online boltunkat is elindítanánk, hogy Hargita megyén kívülre is elérjenek termékeink – közölte Gidró Géza, az egyesület alelnöke.

Kövessen a Facebookon!