Hirdetés

Színházi kísérlet a szerelem megfogalmazására

Új bemutatóval várja hétvégén a színházkedvelőket a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház: Joel Pommerat kortárs francia szerző kísérletezésen alapuló darabját viszik színre Pálffy Tibor rendezésében. A tíz, egymástól független jelenetben a szerelem megfogalmazását kísérli meg az alkotócsapat.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Színházi kísérlet a szerelem megfogalmazására
Bemutatóra készülnek. A szerelem mibenlétét próbálják megragadni Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A kortárs francia szerző darabjának címe egy politikai drámát sejtet, de valójában teljesen másról szól: a mozaikszerű jelenetek a férfi-nő kapcsolat örökkévaló és mindig ugyanazokat a kérdéseket érintő témáját viszik színpadra. 

Kozma Péter
Próbafelvétel

– A szöveggel először Sepsiszentgyörgyön találkoztam, amikor kortárs darabokat felolvasószínház formában adtuk elő, és minimális színházi eszközzel el is játszottunk közülük néhányat.

A két Korea újraegyesítésére lazább szerkezetű dramaturgiája okán esett a választás, és azért is, mert olyan témával foglalkozik, amely soha nem veszíti el aktualitását

– mondta el, hogy milyen szempontokat vett figyelembe a darab kiválasztásakor, a sajtótájékoztatón Pálffy Tibor, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze, aki a kilencvenes években a Figura színészeként kezdte pályafutását, most pedig a darab rendezőjeként tért vissza a társulathoz. Kifejtette: a darab jelenetei koncentráltak, élesen fogalmaz a szerző, abszurd helyzeteket teremt, a fókuszt nem a szereplők lélektanára helyezni, hanem egy bizonyos témára. 

– Az eredeti szöveg húsz különálló jelenetét első körben a stáb tagjainak szavazatai alapján csökkentettük tízre, de fontos szempont volt, hogy azok maradjanak benne, amelyek a férfi-nő kapcsolatot taglalják.

A mozaikszerű jelenetek a szerelmet fogalmazzák meg, tízféle értelmezésben – hangsúlyozta Deák Katalin dramaturg.

– A darabban kilenc, francia nyelvű dal is elhangzik, amelyek eszközként szolgálnak arra, hogy kitágítsák a pillanatot, kiemeljenek egy-egy érzést, gondolatot, pillanatot, céljuk ugyanakkor az adott jelenet fő vonalát kiemelni. Kihívást jelentett számunkra mind az éneklés, mind a francia nyelv használata, és az is, hogy minden színész több jelenetben játszik – fogalmazott Pascu Tamara színművész.

Kozma Péter
Próbafelvétel

Az örök érvényű témát boncolgató előadást Gábor Zsófia díszlet- és jelmeztervező egy semleges, ugyanakkor képlékeny térben képzelte el, amely lehetőséget teremt arra, hogy felerősítse a nők és férfiak közötti problémákat. A természetesből észrevétlenül abszurddá váló szerelmi helyzeteket, az egymástól látszólag független jeleneteket Bezsán Noémi koreográfiái és a Boros Csaba zeneszerző által jegyzett zenei etűdök egészítik ki és fonják össze egy előadássá.

A bemutatót május 12-én, pénteken 19 órától tartják meg a nemrégiben felavatott Öntöde stúdióteremben (Testvériség sugárút 23. szám). A két Korea újraegyesítésére tett „kísérletet” májusban további két alkalommal tűzik műsorra, 13-án és 18-án, mindkét alkalommal este 7 órai kezdettel.

Jegyek elővételben a www.figura.ro weboldalon vagy előadás előtt fél órával a helyszínen vásárolhatók. Helyet foglalni, illetve további információt kérni a 0752–227011-es telefonszámon vagy az org@figura.ro e-mail-címen lehet.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!