Hirdetés

Szerdán elkezdődött Csíkszeredában az Unscene

Az előző években elért pozitív szakmai és nézői visszajelzések hatására idén május 3. és 9. között a Csíki Játékszín ismét megszervezi az Unscene – Művészeti Egyetemek Fesztiválját Csíkszeredában, ahová több mint kétszáz résztvevő érkezik – közölték a színházi esemény szervezői. Mint írták: a rendezvényen színházi előadásokkal, koncertekkel, műhelyfoglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szerdán elkezdődött Csíkszeredában az Unscene
Tavaly is népszerűnek bizonyult a színházi rendezvény Fotó: Csiki István Zsolt / Csíki Játékszín

A közlemény szerint Csíkszereda ismét inspiráló és izgalmas kulturális csomóponttá alakul, ugyanis május 3. és 9. között harmadik alkalommal szervezik meg az Unscene – Művészeti Egyetemek Fesztiválját, hogy összegyűjtsék a színházi szakma területén tevékenykedő végzős hallgatókat és oktatóikat. Mint részletezték: a fesztivál

a hallgatóknak találkozási és bemutatkozási alkalmat, a közönségnek pedig egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy színvonalas, provokatív, friss előadásokat nézhessenek,

és megismerjék a következő generáció színházi és filmes tehetségeit.

A rendezvényen hat kiváló romániai felsőoktatási intézmény működik közre: a kolozsvári, a marosvásárhelyi, a jászvásári, a bukaresti, a konstancai és a temesvári színművészeti egyetemek. Az Unscene idén is a kulturális sokszínűség jegyében zajlik, a rendezvénysorozat révén a város és a régió lakossága lehetőséget kap arra, hogy megismerje az ország különböző részeiről érkező fiatal művészek munkáját. Az érdeklődőket magyar és román nyelvű színházi előadások, koncertek, izgalmas műhelyfoglalkozások várják, teret adnak a színművész szakos egyetemi hallgatóknak, hogy megmutathassák, mire képesek.

A közlemény emlékeztet: az Unscene – Művészeti Egyetemek Fesztiválját első alkalommal 2021-ben szervezték meg, amely Veress Albertnek, a Csíki Játékszín igazgatójának és Vladimir Antonnak, a színház művészeti vezetőjének első közös projektje volt azt követően, hogy átvették a színház vezetését. Meglátásuk szerint a művészet és a kultúra minden időben közösségteremtő erővel bír. Ezzel a Csíki Játékszín országos léptékben is egyedi fesztivált hozott létre.

A szervezők meggyőződése, hogy az esemény révén a város és a régió a kulturális élet központjává válhat,

hiszen a fesztivál lehetőséget kínál arra, hogy a Csíkszeredában élők és az idelátogatók egyaránt részt vegyenek az eseményen, így növelve a település látogatottságát és turisztikai vonzerejét – írták.
Az egyhetes fesztivált a Csíki Játékszín szervezi, a Hargita Megyei Kulturális Központtal, Csíkszereda Önkormányzatával és a korábban említett egyetemekkel partnerségben.

Az Unscene részletes programja megtalálható az esemény Facebook- és weboldalán. Az előadások díjmentesek, de előzetesen helyet kell foglalni a +40 751 039 026 telefonszámon vagy a kozonsegszervezo@csikijatekszin.ro e-mail-címen – áll a közleményben.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!