Hirdetés

Szélvihar, bőséges csapadék várható

Hóviharokra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), Hargita megyében sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Szélvihar, bőséges csapadék várható
Illusztráció Fotó: Pixabay

A Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség kedden közölte: kedd reggeltől egészen csütörtök délután hat óráig sárga jelzésű időjárási figyelmeztetés van érvényben. A közlemény szerint a szél sebessége elérheti az óránkénti 55-75 kilométert is, a várható csapadék mennyisége 25-40 liter lehet négyzetméterenként. Magasabban fekvő területeken havas esőre is lehet számítani.

Az ANM-nek az Agerpres hírügynökség által szemlézett közleménye szerint ugyanakkor piros jelzésű figyelmezetés lép érvénybe az ország több megyéjében. Az előrejelzés szerint arra lehet számítani, hogy kedden 22 órától szerda 14 óráig a Déli-Kárpátokban 1800 méter tengerszint feletti magasság fölött a szél sebessége elérheti a 120-140 kilométert óránként, a látótávolság minimálisra csökken. Az érintett megyék: Prahova, Brassó, Argeş, Szeben, Dâmboviţa, Vâlcea, Gorj, Hunyad, Fehér és Krassó-Szörény.

Erős szélre és bőséges csapadékhullásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki az ANM az Erdélyi-szigethegységre és a Keleti-Kárpátokra is. A narancssárga jelzésű riasztás szerint kedden 22 órától szerda 14 óráig az Erdélyi-szigethegységben 1500 méter fölötti magasságban, a Keleti-Kárpátokban pedig 1800 méter fölötti magasságban a szél sebessége elérheti a 100-110 kilométert óránként, és havas eső várható. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 30-50, helyenként a 60-70 litert négyzetméterenként. Az érintett megyék: Fehér, Kolozs, Bihar, Arad, Máramaros, Beszterce-Naszód és Suceava.

A meteorológusok szerint a szél erősödésére lehet számítani szerdán 18 óráig a Bánságban, Körösvidéken, Máramarosban és Erdély északnyugati térségében. A sárga jelzésű riasztás szerint a légmozgás sebessége elérheti az 55-75 kilométert óránként. A hegyekben esőre, 1500 méter fölötti magasságnál havas esőre lehet számítani, a csapadék mennyisége 25-40 liter lesz négyzetméterenként. Az érintett megyék: Tulcea, Konstanca, Buzău, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros, Vrancea, Bákó, Neamţ, Máramaros, Szatmár, Szilágy, Bihar, Arad, Hunyad, Temes, Krassó-Szörény és Mehedinţi.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!