Hirdetés

Szél- és hóviharokra kell számítani vasárnap reggelig

Vasárnap reggel 10 óráig sárga jelzésű figyelmeztetés érvényes a várható havazás, a megélénkülő szél és a hóviharok miatt Hargita megye északi és keleti részében – közölte lapunkkal a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Szél- és hóviharokra kell számítani vasárnap reggelig
Illusztráció Fotó: Kovács Hont Imre / Archív

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése szerint pénteken 10 órától vasárnap reggel 10 óráig Dobrudzsában, Havasalföldön, a Déli-Kárpátokban és helyenként a Keleti-Kárpátokban, valamint Moldva déli részén jelentős mennyiségű, négyzetméterenként 25-40 liter csapadékra is számítani lehet.
Az Agerpres hírügynökség által szemlézett közlemény szerint a sárga riasztás Tulcea, Konstanca, Galac, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Kovászna, Brassó, Szeben, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Giurgiu, Ilfov megyére és Bukarestre érvényes. Később az ANM módosította előrejelzését, a fent felsorolt néhány megye közül néhányra (Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş) narancssárga figyelmeztetést adtak ki.

Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség
Térképen az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése

A jelzett térségekben esőre, havas esőre, havazásra kell számítani, sok helyen megélénkül a szél.

A Déli- és a Keleti-Kárpátokban folytatódik a havazás, jelentős friss hóréteg képződik, és 50-70 km/órás széllökésekre is számítani lehet, ami miatt csökken a látótávolság.

Erdélyben és Moldvában jégképződésre figyelmeztetnek a szakemberek. Ugyanakkor az ország déli részére sárga árvízriasztást adtak ki, ez öt folyó vízgyűjtő medencéjére és a dobrudzsai folyókra érvényes.

Kövessen a Facebookon!