Hirdetés

Székelyudvarhelyen végzik a legtöbb abortuszt Hargita megyében

A kiskorú lányok teherbe esésének száma évről évre növekszik, viszont csupán 45-50 százalékát jelentik az illetékes hatóságoknak – a korai házasságról, a kiskorúak terhességéről és a terhességmegszakításokról készült adatait ismertette a hétfő délelőtti prefektusi kollégiumi ülésen a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 6 perc
Székelyudvarhelyen végzik a legtöbb abortuszt Hargita megyében
A székelyudvarhelyi kórház épülete. Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) a korai házasságról, a kiskorúak terhességéről és a terhességmegszakításokról számolt be a hétfő délelőtti prefektusi kollégiumi ülésen.

Mint Bokor Márton csíkszeredai háziorvos elmondta: Románia 1990 óta demográfiai hanyatlásban van, amely évről évre csak romlik. Ennek okai a népességvándorlás, a születések számának csökkenése, a csecsemőhalandóság növekedése, a negatív természetes szaporulat és az elhalálozások számának növekedése. Az ország népessége 1990 óta 13 százalékkal csökkent, ami radikálisan megváltoztatta a népesség korcsoportok szerinti szerkezetét is. Ezen problémákhoz hozzáadódik az alacsony termékenységi arányszám, mely alól kivétel a 15 év alatti lányok termékenységi aránya, mely egy „szerencsétlen tendencia”. Ez Romániában sokkal markánsabban van jelen, mint más európai országokban.

A lakosság száma hónapról hónapra csökken, 2016-ban 66 718-cal csökkent, kivétel ez alól a roma kisebbség népessége, mely szinte minden régióban növekszik. Az ország teljes lakosságának tíz százalékát a roma lakosság teszi ki, ami nagyjából két és fél milliót jelent.

Sokan házasságba „menekülnek”

A kedvezőtlen demográfiai mutatók mellett, a kiskorú anyák számát tekintve az európai országok között az első helyre sorolja hazánkat. A korai házasságkötés okai közül kiemeltek néhányat: a roma közösségi hagyományokat, a roma közösség szüzességkultuszát, sok esetben a szegénység, az alkoholizmus, a családon belüli agresszió a kiváltó oka annak, hogy a lányok házasságba „menekülnek”, illetve a szexuális felvilágosítás hiánya, ugyanakkor nincs politikai akarat a jelenség elleni küzdelemre. 

A felmérések szerint a tinédzserterhességhez vezető fő ok az, hogy a fiatal lányok a család nyomására válnak anyává, hogy termékenységüket bizonyítsák.

Bár a legtöbb országban a házasságkötés törvényes korhatára 18 év, sok esetben kivételt tesznek. A roma gyermekek közötti házasságkötést, noha több törvény is tiltja, a hatóságok hallgatólagosan tolerálják, és a roma közösség belső problémájának tekintik. Romániában 2014-ben 13 321 kiskorú lány szült, ebből kétezer 15 év alatti, hétszáz pedig 14 év alatti. 850 lány már a másodiknál, 43 pedig a harmadik vagy negyedik szülésnél járt.

Az UNICEF romániai képviselete kutatócsoportjának eredményei vélhetően segíteni fogják a hatóságokat abban, hogy elfogadják a szükséges beavatkozásokat, melyeket majd országos, megyei és helyi szinten kell végrehajtani, és ezek segítenék a jelenség megfékezését. Az ülésen ismertetett tanulmány célja, hogy felhívja az illetékes hatóságok figyelmét erre a jelenségre, mely negatív fényben tünteti fel hazánkat. A tinédzserterhességek számát tekintve Románia a második helyen áll Európában, csupán Bulgária előzi meg.

László F. Csaba
Bokor Márton csíkszeredai háziorvos

Egy, a mostanihoz hasonló anyagot már korábban is bemutattak, abban a 2008–2017 közötti időszakot vizsgálták országos és Hargita megyei szinten, ezúttal az elmúlt öt év (2018–2022) adatait vették górcső alá. A központosított adatok szerint Romániában 2019-ben 16 639 esetben szültek kiskorúak, 2020-ban pedig hétszáz esetben szültek 15 évnél fiatalabb személyek. Az esetek száma annál magasabb, minél alacsonyabb a személyek iskolai végzettsége. A SAMAS Egyesület adatai alapján 2017-ben 412 terhességmegszakítást végeztek 15 évnél fiatalabb személyeken, és 5955 esetben 15 és 18 év közöttieken. A 2019-ben regisztrált 16 639 eset az előző, 2018-as évhez viszonyítva kilencszázalékos növekedést mutat. 2019-ben 4290 terhességmegszakítást regisztráltak a 15 és 19 éves lányok körében. A legtöbb abortuszt Maros (827), Brassó (761), Iași (691), Bakó (659) és Konstanca (616) megyékben végezték. 2019-ben Hargita megye nem szerepelt az ország első tíz megyéje között, a terhességmegszakításokat tekintve.

Hargita megye helyzete 

A prefektusi kollégiumi ülésen elmondták: a 2018 és 2022 közötti időszakban Hargita megye négy kórházát vizsgálták. Ezek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház, a Gyergyószentmiklósi Municípiumi Kórház és a maroshévízi kórház, melyekben összesen 802 kiskorú szülést regisztráltak. Ebből 621 esetben az anya 16 és 18 év közötti volt, 159 esetben 14 és 15 év közötti, és 28 alkalommal szült 13 évesnél fiatalabb lány.

A 2018–2022-es időszakban a legtöbb kiskorú anya Székelyudvarhelyen volt, szám szerint 413, Csíkszeredában 262, Gyergyószentmiklóson 72 és Maroshévízen 58. A legtöbb koraszülést szintén Székelyudvarhelyen regisztrálták, 514-et, Gyergyószentmiklóson 52-t, Csíkszeredában 13-at és Maroshévízen hetet.

A kiskorú anyák otthon szüléseinek számát is összesítették. Az adatokból kiderül, hogy Székelyudvarhelyen 27-en, Gyergyószentmiklóson 11-en, Csíkszeredában és Maroshévízen pedig egy-egy személy szült saját otthonában.

Hargita megyében a 18 év alatti lányok szüléseinek száma 2018 és 2022 között évekre lebontva a következőképpen fest: 2018-ban 170, 2019-ben 183, 2020-ban 142, 2021-ben 147, 2022-ben 166.

Az UNICEF romániai képviselői által a tinédzserszülésekről készült tanulmány azt mutatja, hogy a 2021-ben nyilvántartásba vett 15 éves kor alatti terhes lányok száma 23, ezek közül kilenc esetben ismeretlen az apa. A 2022 január–május közötti időszakban a 84 15–18 éves kor közötti várandóst regisztráltak, 68 esetben nem ismert az apa. A 2022-ben regisztrált 15–18 éves anyák száma 59, ezek közül az apa 13 esetben ismeretlen.

Terhességmegszakítások a megyében

A koronavírus ideje alatt is készítettek kimutatásokat, a Hargita megyei kórházakban végzett abortuszok száma a következőket mutatja: 2019 január és július között a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 48 terhességmegszakítást végeztek kérésre, és 43-at orvosi javallatra.

Ugyanebben a periódusban a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban 209 abortuszt végeztek kérésre, és csupán hármat orvosi javallatra,

a Gyergyószentmiklósi Municípiumi Kórházban 37-et kérésre, 29-et javallatra, a maroshévízi kórházban pedig 44 esetben kérte a várandós személy a terhesség megszakítását, 13 esetben pedig orvosi javallat nyomán történt.

2020. január és július között Csíkszeredában 32 abortuszt végeztek az anya kérésére, harmincat orvosi javallatra, Székelyudvarhelyen 176-ot kérésre, két esetben az orvos tanácsolta. Gyergyószentmiklóson 29 terhességmegszakítás történt kérésre, és 36 orvosi javallatra, Maroshévízen pedig 33 esetben kérte az anya, 14 esetben tanácsolta az orvos az eljárást.

A koronavírus idején életbe lépett rendkívüli állapot alatt Csíkszeredában tíz esetben végeztek terhességmegszakítást kérésre, nyolcat orvosi javallatra, Székelyudvarhelyen 37 esetben kérte az anya, egy esetben javasolta az orvos a megszakítást, Gyergyószentmiklóson két esetben kérvényezték, és tizenegy esetben javasolta az orvos, Maroshévízen pedig négy alkalommal végeztek abortuszt kérésre, hat esetben orvosi javallatra. 

A felsorolt négy Hargita megyei kórház mindegyikében jelenleg is végeznek terhességmegszakítást kérésre.

Békés úton intézik

Következtetésként levonható, hogy a kiskorúak szüléseinek száma a 2008–2017 közötti időszakhoz képest emelkedett. A kiskorú lányok teherbe esésének csupán 45-50 százalékát jelentik az illetékes hatóságoknak, miközben a fiatal lányok közel fele vagy nem tudja, hogy ki az apa, vagy nem jelentik be hivatalosan. A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szerint nincs elegendő számú ápoló és szülésznő azokon a területeken, ahol a legtöbb kiskorú terhesség és koraszülés fordul elő, és a számok alapján elmondható, hogy Hargita megye esetében ez Székelyudvarhely. Az ülésen azt is ismertették, hogy a hatóságok nem tudnak olyan kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményről, melyeket a román törvények szerint megbüntettek volna, ugyanis az esetek többségét inkább „békésen”, megegyezéssel oldották meg, mintsem jogi úton.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!