Hirdetés

Szárnyakon érkező lehetőségek

Első alkalommal szállt le személyszállító repülőgép Hargita megyében: a gyergyóremetei repülőtér hétfőn délután fogadta az Aeroexpress tesztjáratát. A nagy érdeklődésnek örvendő eseményen elhangzott: nemcsak Hargita megye, hanem az egész Székelyföld szempontjából jelentős gazdasági előnyökkel járó beruházás valósult meg. A gyergyóremetei repülőtéren legkésőbb egy év múlva terveznek napi járatokat indítani.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
Szárnyakon érkező lehetőségek
Tesztjárat érkezett Gyergyóremetére. Történelmi pillanat Fotó: Szász Adorján

A tervezett időponthoz képest kis késéssel érkezett meg az első utasszállító repülőgép hétfőn délután Gyergyóremetére: Balázs Attila vállalkozó cégcsoportjának beruházása révén gazdasági és turisztikai fejlesztéseket, valamint az elszármazottak hazavonzását is remélik.

– Történelmi pillanatnak lehettünk tanúi, amely mögött az elmúlt évek megfeszített munkája áll. A gyergyóremetei származású Balázs Attila és Balázs László által vezetett cégcsoport itthoni célokban gondolkodva indította el a beruházást, emellett közel harminc vállalkozás indított el fejlesztéseket a térségben, ami hosszú távon nagy előnyökkel fog járni – fogalmazott a megnyitóünnepségen Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Laczkó-Albert Elemér, a község polgármestere a beruházás kezdeteire visszaemlékezve elmondta: amikor Balázs Attila megkereste az ötlettel, kételkedett annak megvalósulásában, de később, amikor kilátogatott az építkezésre, az itt odaadással dolgozó remeteiek hozzáállása példás és tanulságos volt számára.

– Szeretnénk jó partnerei lenni ennek a beruházásnak, hogy amit elképzeltek, meg tudják valósítani. Tudatában vagyunk annak, hogy ez a beruházás nem azt jelenti, hogy hátradőlhetünk: nagyon fontos, hogy kik fognak itt dolgozni, mit őrzünk meg mi, remeteiek abból, akik vagyunk, milyen irányt tudunk venni az elkövetkezőkben, hiszen nem szeretnénk város lenni, nem versenyzünk senkivel, legfeljebb önmagunkkal – hangsúlyozta a községvezető.

Az Aeroexpress légitársaság közel egy éve működtet járatokat Budapest és Kolozsvár között: őket kérték fel arra, hogy tesztrepüléssel kipróbálják a gyergyóremetei repülőteret. A Budapestről érkező gép Kolozsváron át közelítette meg a kivételes szépségű környezetben lévő létesítményt.

– Jó ideje dolgozunk azon, hogy Erdély és Magyarország között légi kapcsolat is létrejöjjön, különös tekintettel azokra a településekre, amelyek megközelítése más közlekedési eszközökkel nehézkes. Mindent meg fogunk tenni a közeljövőben, hogy rendszeresen jöhessünk ide gépeinkkel – mondta el Somogyi-Tóth Dániel, az Aeroexpress ügyvezetője.

– A gyergyóremetei beruházás jelenleg a felénél tart: az engedélyek tesztelése még hátravan, az utasszállítók megközelítésének módjára kell lehetőségeket találni, hangárok, váróterem és torony építése következik, de bízunk benne, hogy egy éven belül elindulnak az utasszállító gépek, napi rendszerességgel legalább egy járat. Évente a környékről 10-15 ezres utasforgalmat szeretnénk lebonyolítani, ami egész Székelyföldnek fejlődési lehetőségként szolgál – mondta el Balázs Attila, a Bayer cégcsoport vezetője, a repülőtér megálmodója. Elmondta: sok évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne, hogy egy nagyobb léptékű fejlesztés elindításához a térségben elsősorban repülőtérre van szükség, ami majd a turizmus és a gazdasági fejlesztések kiindulópontja lehet.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!