Hirdetés

SzalonnaFesztet szerveznek Csíkszeredában

Idén első alkalommal szervezik meg Csíkszeredában a Kolozsváron többéves múltra visszatekintő gasztrokulturális rendezvényt, a SzalonnaFesztet. A szakvásárnak, az I. Csíki SzalonnaFesztnek a Renegade Pub & Café ad otthont február 4–5. között.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
SzalonnaFesztet szerveznek Csíkszeredában
Mindenhol visszavárják a SzalonnaFesztet Fotó: László F. Csaba

A SzalonnaFeszt (SlanăFest) elnevezésű gasztronómiai rendezvényt már több mint tíz éve minden év január–februárjában szervezik meg. Az elmúlt években olyan településeken volt látogatható, mint Kolozsvár, Brassó, Nagyszeben és Sepsiszentgyörgy.

Hirdetés


Emellett falvak, községek is előszeretettel adnak otthont a hagyományos ételkóstolónak és vásárnak, mely segíti a helyi kistermelőket, lehetőséget biztosítva számukra, hogy értékesítsék és népszerűsítsék autentikus termékeiket.

Mint a hivatalos weboldalukon olvasható:

a SzalonnaFeszt célja, hogy tisztelegjen az erdélyi emberek ezen alapélelmiszere előtt, amely a történelem során számos generáció túlélését szolgálta, mind a béke, mind a pusztulás idején.

A szalonnabírálat megszervezésével motiválni, támogatni szeretnék a benevezett cégeket és magánszemélyeket e hagyományos tevékenység – a disznótartás, -vágás és -feldolgozás – folytatására.

László F. Csaba

Csíkszeredában idén első alkalommal szervezik meg a SzalonnaFeszt székelyföldi kiadását, mely a Renegade Pub & Café udvarán lesz látogatható február első hétvégéjén, 4-én és 5-én. A kétnapos rendezvény részleteiről az I. Csíki SzalonnaFeszt szervezőjét, Fazakas Attilát kérdeztük. Fazakas Attila elmondta: bár ő csak néhány éve csöppent bele a szervezésbe,

a rendezvény alapötlete úgy született meg, hogy néhány ismerős összeült megkóstolni egymás szalonnáját és megvitatni, melyik minőségibb, ízletesebb. Akkor találták ki, hogy ezt érdemes lenne fesztiválszerűen művelni, rendszeressé tenni és megmérettetni a szalonnákat.

Így szervezték meg az első SzalonnaFesztet Kolozsváron 2011-ben.

Nyitva a jelentkezés

Mint minden helyszínen, így a megyeszékhelyen is várják a kereskedelmi egységek mellett a magánszemélyek és a gazdák benevezését is. A fesztivál csíkszeredai versenyére eddig Hargita, Kovászna és Szeben megyét képviselő termelők neveztek be, de a hétvégéig még várják a további jelentkezőket – tudtuk meg Fazakas Attilától. 

Bárki, aki magánszemélyként úgy gondolja, hogy a terméke minőségi, finom, ízletes, lehet az akár egy tenyérnyi is, benevezheti, és ugyanabban az elbírálásban fog részesülni, mint a kereskedelmi egységek termékei

– ígérte a szervező.

Fazakas Attila kiemelte: a kereskedelmi egységek benevezéséhez nagyon fontos, hogy érvényes állategészségügyi engedéllyel rendelkezzenek. Magánszemélyek esetében csupán annyi a feltétel, hogy saját felelősségre nyilatkozatot töltsenek ki, melyben vállalják, hogy a termék, amit versenyeztetni kívánnak, megfelel minden kritériumnak, fogyasztható, nem ártalmas az emberi szervezet számára.

László F. Csaba

A szervező elmondta, reméli, hogy sok embert fog vonzani az esemény, más településekről az a tapasztalat, hogy szeretik, évente visszavárják a SzalonnaFesztet. 

A szalonna olyan termék a környékünkön, ami elismerést, megbecsülést vált ki az emberekből. Ha még egy kis pluszprogramot is csatolunk a szalonnakóstoláshoz és -vásárhoz, egy ilyen rendezvény nem lehet sikertelen. Azt szeretnénk elérni, hogy minél több helyszínen legyen ilyen fesztivál, hogy egész Erdélyt lefedő rendezvény legyen. A disznót itt olyan minőségben dolgozzák fel, hogy érdemes megmérettetni

– vélekedik Fazakas Attila.

Szalonna és füstölt termékek

Mint megtudtuk, az I. Csíki SzalonnaFeszt elbírálóbizottságában szakácsok és állattenyésztők vesznek részt. A szervező kiemelte, hogy minden településen más-más személyekből áll össze a szakmai zsűri. Általában szakácsok, közéleti személyiségek és értelemszerűen olyan személyek alkotják az elbírálóbizottságot, akiknek köze van a gasztronómiához. A fesztiválon két kategóriában ítélik majd oda a díjakat. Az első napon a füstölt termékeké – mint kolbász, csavart húsok, szalámi, sonka – lesz a főszerep, majd vasárnap a szalonnák zsűrizése következik. Mindkét kategóriában a három legjobb készítmény gazdája kap díjat.

Az elmúlt években díjazott kereskedelmi egységek ezeket a kupákat, diplomákat előszeretettel helyezik ki boltjaikban jól látható helyre, mivel ez olyan elismerés, amivel még több vásárlót be tudnak vonzani

– mondta Fazakas Attila.

Mindenbe belekóstolnak

A kétnapos rendezvény nem csupán a szalonnakóstolásról és annak díjazásáról szól, ugyanis a vásár ideje alatt több szakmai előadás is várható. Azok is érdemes betérjenek február első hétvégéjén a Renegade Pub & Café udvarára, akik kézművesmesterek trükkjeire kíváncsiak. Szombaton 10 órától sajtkészítő műhely várja az érdeklődőket, ahol Fülöp Szabolcs székelydályai református lelkész és sajtkészítő tart kóstolással egybekötött bemutatót. Délután három órától pedig a sajtok mellé pálinkakóstoló is társul, melyet Kovács Elek tart, aki Etéd községben működtet pálinkafőzdét.

Fazakas Barna

A rendezvény második napján, vasárnap délután három órától bor- és sajtkóstolóval egybekötött előadásokkal várnak mindenkit, előbbit az Athos borház részéről Silló Attila, utóbbit a gyergyóújfalusi Bányász József gazda, sajtmester tartja majd. A fesztivál hétvégéjén a szalonna-, sajt-, bor- és pálinkavásár hangulatát nép- és könnyűzenei koncert fokozza majd. Mindkét napon 14 és 17 óra között élőben fog játszani a csíkszeredai fiatal, feltörekvő zenészekből álló együttes, a Dóra és a Bagázs. 

Az I. Csíki SzalonnaFeszt a Renegade Pub & Café udvarán (a régi postabankkal szemben, Daradics-épület), a Piac utca 1. szám alatt lesz látogatható február 4–5-én. Részletes program és további részletek a www.slanafest.ro oldalon olvashatók.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!