Hirdetés

Szalonnafesztet szerveznek Borszékon is

Termelői vásárral, szalonnák és kolbászok versenyével, valamint filmvetítéssel és könyvbemutatóval is készülnek a borszéki Szalonnafeszten. 

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szalonnafesztet szerveznek Borszékon is
Csíkszereda után Borszékra is ellátogat a Szalonnafeszt Fotó: László F. Csaba

Borszéken is megrendezik az első Szalonnafesztet február 18-án és 19-én, a Reménység sípályán. A kétnapos gasztronómiai rendezvényen a finom falatok mellett több kulturális programmal is várják az éhes látogatókat, valamint azokat, akik versenybe szállnának másokkal saját készítésű szalonna vagy kolbász termékeikkel.

Az eseményen a helyi termékek vására mellett szombaton a szalonnák, vasárnap a kolbászok versenyébe lehet benevezni délután két óráig.

Mindkét napon interaktív sajtkészítő műhelyen vehetnek részt a látogatók: Fülöp Szabolcs sajtkészítő szórakoztató előadásán készíthetnek közösen bivalysajtokat az érdeklődők. Emellett interaktív puliszkafőzéssel is készülnek. Kulturális programból sem lesz hiány: Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című filmjét vetítik, valamint bemutatják Jánossy Alíz Receptek százszámra című kötetét is. A szombati napot moldvai táncházzal zárják, ahol Rigmányi Lajos gyergyóremetei tánctanár oktatja a lépéseket és moldvai zenészek húzzák a talpalávalót – tudtuk meg Fazakas Emesétől, a szervező Culturarium Egyesület elnökétől.

Az emberek szeretik a hasukat, úgyhogy kíváncsian ellátogatnak azokra a helyekre, ahol tudják, hogy ételeket vásárolhatnak. A borszéki bográcsfesztiválon is ez a tapasztalat, az emberek azért jönnek el, hogy egyenek, vagy kóstoljanak valami olyat, amit még nem volt alkalmuk.  A Szalonnafeszten is hasonló érdeklődésre számítunk

– mondta a szervező. 

A Szalonnafesztet 2011-ben rendezték meg először Kolozsváron, azóta évente megszervezik a farsangi időszakban. Célja a helyi gazdák munkájának megtisztelése, a kistermelők támogatása, a közösségi élet erősítése és a szalonna mint valamikori alapélelmiszer népszerűsítése, hagyományos és modern kori felhasználási módjainak megismertetése – áll az esemény honlapján.

Idén több erdélyi település is megszervezte az eseményt, például Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Brassó, ahol negyedik alkalommal tartották meg.

Fazakas Emese, a Culturarium Egyesület elnöke elmondta, az esemény társszervezője, Alexandru Păduran gasztropanzió-tulajdonos korábban is szeretett volna szervezni egy helyi termékekről szóló vásárt. Az, hogy lehetőséget és segítséget kaptak a kolozsvári esemény szervezőitől, megkönnyítette a munkájukat, ezért csatlakoztak a Szalonnafeszthez. Hozzátette: a város önkormányzatának támogatását is élvezi az esemény, így kivihették a Reménység sípályára, ezáltal nagyobb teret és több programot biztosítva.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!