Hirdetés

Stabil alapra kerül a vízellátás

Nagyszabású beruházás kez­dődik nemsokára Si­mén­­fal­va községben, ezúttal Nagykadácsban és Ko­bát­fal­ván építik ki a vízhálózatot. A beruházás jelentősen megkönnyíti majd a lakosok mindennapjait.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Stabil alapra kerül a vízellátás
Hamarosan megoldódik a vízellátás problémája Fotó: László F. Csaba

Hamarosan Si­mén­fal­va község újabb két településén lesz vezetékes víz, a helyi önkormányzat ugyanis sikeresen pályázott az Anghel Saligny Országos Fejlesztési Programban és nyert el támogatást 4,5 millió lej értékben. Nagy János, a község polgármestere elmondta, jelenleg a tizennégy faluból álló községben vízhálózattal Ru­gon­fal­va, Si­mén­fal­va, Nagy­me­de­sér és Tor­dát­fal­va rendelkezik, ezek a falvak a szé­kely­ke­resz­tú­ri hálózathoz vannak csatlakoztatva. Cse­hét­fal­va és Tar­csa­fal­va vízellátástát helyi bekötött forrásokból oldották meg, míg Szé­kely­szent­mi­há­lyon, illetve Ben­céd­ben a vízhálózat nyolcvan százalékát építették meg, és szintén helyi forrásokból kapnak vizet. A most elnyert támogatásból Kobátfalván és Nagykadácsban építik meg a vízhálózatot. Az elmúlt héten Bukarestben aláírták a finanszírozási szerződést, a közbeszerzési eljárást is lefolytatták már, így már csak a kivitelezővel kell megkötniük a szerződést, mielőtt elkezdődhet a munka.

– Nagyon bízunk benne, hogy már idén el tudjuk kezdeni a munkát, de ha az időjárás ezt mégsem engedi meg, akkor tavasszal fogunk hozzá a kivitelezésnek

– fogalmazott Nagy János, Siménfalva község polgármestere.


Hirdetés


Hozzátette, rég várt beruházás valósulhat meg, hiszen a lakosok nagyon várják már a vezetékes vizet. Mindeddig kutakból oldották meg a vízellátásukat, illetve ezer literes tartályokkal hordták a patakokról a vizet, hogy fedezzék vízszükségleteiket. A beruházás közel hatszáz ember mindennapjait fogja megkönnyíteni.

– Nagyon sokan állattartással foglalkoznak a vidéken, ezért nekik különösen fontos a víz. Eddig nagyon sok erőfeszítésükbe került, hogy ezt meg tudják oldani. Úgy gondolom, ez egy olyan beruházás lesz, amely mindenki javát szolgálja majd

– hangsúlyozta.
Hozzátette, Kis- és Nagy­ke­dében, valamint Szent­mik­ló­son lenne szükség még vízhálózat építésére, hogy rendben legyen ilyen szempontból a község. Az önkormányzat már elkészítette ezekre a településekre is a terveket, ám egyelőre várják a megfelelő pályázati lehetőségeket, hogy ezek megvalósítására is támogatási összegeket hívhassanak le. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!