Hirdetés

Sós vizes fürdő a Homoród partján

Két éve épült, másfél éve működik, és egyre csak növekedik a Homoródalmási Sósfürdő komplexum.

Demeter Adél-Hajnalka
Becsült olvasási idő: 10 perc
Sós vizes fürdő a Homoród partján
Sós vízben mártózhatnak a gyógyulni vágyók Homoródalmáson Fotó: Homoródalmási Sósfürdő Facebook-oldala

A vidéki fürdő őrzi a hagyományos feredők hangulatát, de korszerűbb és modernebb, mint társai: a dézsa mellett hidromasszázs és szauna is igénybe vehető az egyszerre kevés személy befogadására alkalmas, de családias hangulatot árasztó strandfürdőn. Az önkormányzat tulajdonában álló létesítmény hiánypótló szándékkal készült, felhasználja a falu és a környék talajában rejlő magas koncentráltságú sót. 
Másfél éve működik a Homoródalmási Sósfürdő, a Homo­ród­mente egyetlen sós vizű strandfürdője. A népi feredők hangulatát idéző, mintegy tíz-tizenöt főt befogadó medencék létesítésével régi álom valósult meg a településen: felhasználják az Almás és a környező falvak alatt megbúvó altalajkincset. A szomszéd településen, Ho­mo­ródszentmártonban egy hagyományos kútból értékesítik a sós vizet. A forrás egy ellenőrzés alatt tartott házikóban található, a falun kívül élőknek csak jutalék fejében jár a szolgáltatás. Tikosi László polgármester, a másfél éve épült sós fürdő egyik ötletgazdája kiemelte, Homoródalmáson az 1800-as években szintén létezett sós kút, és hasonló funkciót látott el, mint a szomszédos faluban, viszont idővel a terület egyre elhanyagoltabb állapotba került, szükségszerű volt valamilyen új rendeltetést találni a birtoknak.

Új lelket leheltek a régibe 

A tízhektárnyi terület már hosszú idő óta az önkormányzat, azaz a falu közös tulajdonában van, ezért a közösség sajátjaként kezelte a 2020-at megelőző években a birtokot. Tikosi László szerint a használat jogos volt, viszont a lerakatként és felesleges mezőgazdasági gépek, szerszámok, háztáji eszközök tárolására használt terület rossz hatással volt a faluképre, továbbá ellehetetlenítette a sós kút rendszeres működését, megcsappant a sós víz iránti érdeklődés. Az önkormányzati tagok számára az volt a cél, hogy olyan lehetőséget teremtsenek a fürdővel, ami a helyieknek is jó, valamint hosszú távú befektetés, és a közösségnek, a Homoródalmáson élőknek jelent hasznot. Tikosi szerint a fürdő melletti rendezvényterem is hasznos ötlet volt, egy hasonló beruházás szinte kivétel nélkül eredményes, hiszen megteremti azt a lehetőséget, amiért a vidékieknek korábban a környező városokba kellett utazniuk. A sós fürdő jó lehetőség az itthon maradásra, a fiataloknak is bizonyítja, hogy lehet itt boldogulni, építkezni és beruházásokat létrehozni, fogalmazta meg Tikosi László.

Homoródalmási Sósfürdő Facebook-oldala
Otthonos környezet, nyugodt légkör


 Önkormányzati kézben a közös hasznot hozó fürdő

Az önkormányzat LEADER-pályázatból építette fel az üdülőt, valamint az udvar és a fürdő körüli terület javítására, szépítésére a saját költségvetésükből biztosítottak forrást. Az előzetes tervük nem a turizmust célozta meg, hanem a környéken élőknek szeretett volna közeli gyó­gyulási és pihenési lehetőséget biztosítani.
– A homoródalmási lakcímmel rendelkezőknek kedvezményes áron bocsátunk ki jegyeket, a más településről érkező, nem helyi kötődésű vendégeknek valamivel drágábban, de megfizethető áron nyújtunk szolgáltatásokat – tudtuk meg a polgármestertől.
A komplexum két sós vizes és két hidromasszázsos dézsát, valamint egy finn szaunát tartalmaz, ezenkívül a beruházás része még egy rendezvényterem, egy kiadó lakás, illetve az udvari játszótér és grillező. A fürdőt 2020-ban építették, a munkálatok befejezése után újabb ingatlant újítottak fel – ez lett a későbbi Sósfürdő panzió, ahová tavaly szilveszterre érkeztek a legelső vendégek. Tikosi László akkor úgy nyilatkozott, a sós fürdő elsődlegesen terápiás céllal használatos, viszont a székely jakuzzi népszerűsége egyre több fiatalt vonz a hasonló hangulatú, vidékies, nyugodt környezetű üdülőkbe. Jelenleg napi leosztás szerint működtetik a fürdőt, heti karbantartásra és családi vagy csoportos vendégek fogadására rendezték be a hétköznapokat.
– Hétfőn karbantartási nap van, keddtől csütörtökig az interneten előregisztráltak jöhetnek, pénteken és szombaton baráti társaságokat és rendezvényeket fogadunk be – avatott be Tikosi.
Időpontot foglalni a weboldalon, valamint a fürdő Fa­cebook-oldalán is lehet.

Homoródalmási Sósfürdő Facebook-oldala
Szálláshelyet is készítettek a turisták számára. Még több kulcsosházat terveznek

Ottalvós fürdőzésre is van lehetőség

Tikosi László még tavaly de­cemberben mutatta be a legfrissebb, befejezett projektjüket. 2021 telére sikerült teljesen felújítani a fürdő szomszédságában álló ingatlant, amelyet az önkormányzat első lépésként vásárolt meg, és továbbra is szeretné bővíteni a kulcsosházak számát. A hagyományos épületen igyekeztek megőrizni a helyi építészeti kultúra sajátosságait, a fehér házat kővel burkolták, valamint az udvarteret és a környezetét is próbálták hangulatossá, esztétikussá tenni a turisták előtt. Mint megtudtuk, többnyire a környező, elsősorban a székelyföldi megyékből érkeznek vendégek, Brassóból, Sepsiszentgyörgyről, Székelyudvarhelyről már többen felkeresték a Homoródalmási Sósfürdőt. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!