Hirdetés

Sírva vigadó farsangtemetés

Az egész falu megpezsdült Alsósófalván, ahol hamvazószerdán fiatalok és idősek együtt kísérték utolsó útjára Ilyést. A farsangfarki rendezvény igazi közösségi ünnepként, jó hangulatban zajlott. A hagyományőrző megmozdulásra ezúttal is sok látogató volt kíváncsi a helyiek mellett.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Sírva vigadó farsangtemetés
Hagyományos farsangtemetés. Vidám ünnep Fotó: Hadnagy Éva

Hangos sírás és jajveszékelés, másik percben pedig vidám muzsika és tánc – így váltakozott a hangulat Alsósófalván a hagyományos farsangtemetésen, amelyen utolsó útjára kísérték Ilyést. A hagyományőrzők a Kacsó András kultúrotthontól indultak, több mint félszázan, majd bejárták a falu utcáit, zene és nótaszó kíséretében.

Hadnagy Éva

Az utcák lakói pedig nagy szeretettel fogadták a hagyományőrzőket. Csoportosulva, utcánként, illetve falurészenként terített asztalokkal várták és vendégelték meg a farsangtemetőket. Fánkkal, süteményekkel, zsíros kenyérrel, főtt krumplival, kukoricával, borral és meleg teával fogadták őket, majd Ilyés elsiratását követően vastapssal jutalmazták a látottakat. Sokan szintén jelmezbe bújva csatlakoztak a nem mindennapi menethez, így állomásról állomásra egyre csak gyarapodott a felvonulók száma. Sok turista, érdeklődő is végigkövette őket útjukon, osztozva bánatukban és örömükben egyaránt.

Hadnagy Éva

Stílszerű elköszönés
A végső búcsúnak is megadták a módját. Pattogatott kukoricával és aszalt gyümölcsökkel díszített keresztek mögött sorakoztak fel, volt, aki papnak öltözött, és egy kelepelő gólya is megjelent a soraikban, a hamarosan beköszöntő tavasz jelképeként. Minden állomásnál szalmát is gyújtottak, ezzel is azt üzenve, hogy mennie kell már a télnek. „Meghótt már a vén Dobai. Nem es volt ő már korai. Italos, de jó ember vót, mikor meghótt, egyet se szólt!” –  kezdődött a sirató, majd a gondosan előkészített és felcicomázott llyés bábut sorra elsiratták a komák, szomszédok, asszonyok, szeretők és falubeliek.

Hadnagy Éva

Szóltak arról, hogy szegény milyen sokat járt mezítláb, s hogy csak fél pár csizmája készült el mindeddig, de az sincs még kifizetve, hogy egész nyáron nem csinált semmit, csak a legyeket hajtogatta, de szerette a jó pálinkát és a száraz laskát, na meg a sült tököt. ,,Az este még tököt ettél, mára hogy megmerevedtél”– szólt a sirató, amelyet nem lehetett kacagás nélkül megállni. Majd elénekelték kedvenc nótáját, és táncra is perdültek, így vált örömünnepé a gyászmenet.

Hadnagy Éva

Igazi faluünnep
Ráduly Jolán közösségszervező, pedagógus, aki egyébként a farsangtemetőket is összetartja, elmondta, idén a megyei farsangtemetésen nyolcvan fővel voltak jelen Alsósófalváról, most azonban az egész falu bekapcsolódott valamilyen szinten az ünnepségbe. Idei falujáró körútjuk során tizenhárom fogadóponton siratták el Ilyést és vele együtt a telet, majd az iskola udvarán vettek tőle végső búcsút és égették el. Mint mondta, örül, hogy idén ilyen sokan voltak kíváncsiak az ünnepükre, de a látogatóktól függetlenül, ők mindenképp jól érzik magukat a farsangtemetésen.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!