Hirdetés

Rendhagyó várkápolna-látogatás

A csíkszeredai Mikó-vár kevésbé ismert tereit nyitotta meg a látogatók előtt szerdán a Csíki Székely Múzeum, a várkápolnát tekinthették meg az érdeklődők. A várlátogatás része a műemlék épület építésének 400. évfordulója alkalmából megszervezett Mikó 400 elnevezésű ünnepi rendezvénysorozatnak, amelynek nyitórendezvénye áprilisban volt.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Rendhagyó várkápolna-látogatás
A várkápolna ma a múzeum szakkönyvtárának ad otthont Fotó: László F. Csaba

Fennállásának négyszázadik évfordulóját ünnepelte áprilisban Csíkszereda és az egész Csíki-medence meghatározó épülete, a Mikó-vár. A jeles évfordulóra emlékezve a várban működő Csíki Székely Múzeum és csíkszeredai önkormányzat egész éves rendezvénysorozattal készül.

László F. Csaba
A rendezvénysorozat szervezői emlékeztettek: korabeli feljegyzések alapján a csíkszeredai Mikó-várat 1623 áprilisában kezdték el építeni, így idén fennállásának négyszázadik évfordulóját ünnepli.

László F. Csaba

A jeles dátum apropóján jövő áprilisig minden hónapban valamilyen módon igyekeznek a négyszáz éves várra reflektálni, történetének különböző korszakaiba betekintést nyújtani.

László F. Csaba
A Mikó 400 ünnepi programsorozat májusi rendezvényét szerda délután szervezték meg. A rendhagyó eseményről Szabó E. István történész-muzeológus, a programsorozat koordinátora számolt be lapunknak.

László F. Csaba

Elmondta: a 400 éves Mikó-várat egész éves programsorozattal ünneplik, minden hónapban különleges eseményekkel készülnek. 

László F. Csaba
– Az áprilisi nyitó hétvége után ez az esemény a „Mikó 400” ünnepi év következő állomása. A vár kevésbé ismert tereinek időszakos megnyitásával közelebb szeretnénk hozni a látogatókat Csíkszereda eme ikonikus épületéhez. A későbbiekben egy teljes Vársétát is tervezünk, amely során további érdekes tereket mutatunk meg a látogatóknak – részletezte érdeklődésünkre. A májusi rendezvény rendhagyó várkápolna-látogatásból állt, a vár délnyugati bástyájában található, korlátozottan látogatható várkápolna kapuit nyitották meg a nagyközönség előtt.

László F. Csaba

Az épületrésznek számos rendeltetése volt az idők során, napjainkban a Csíki Székely Múzeum szakkönyvtárának ad otthont, így az eseményen Málnási Levente muzeológus, szakkönyvtáros fogadta és vezette körbe a látogatókat.

László F. Csaba

Előadásában az elmúlt négy évszázad történéseit elevenítette fel. Elhangzott: a várkápolna sokáig valóban kápolnaként működött, majd az 1970-es évektől egyfajta közösségi térként, ahol különböző kulturális eseményeket szerveztek, 2016 óta pedig a múzeum szakkönyvtárának ad otthont. László F. Csaba



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!