Hirdetés

Rangos magyar állami kitüntetéseket adtak át a csíkszeredai Mikó-várban

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke által – a március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából – adományozott állami kitüntetéseket adtak át pénteken Csíkszeredában, a Mikó-vár Bástya termében.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Rangos magyar állami kitüntetéseket adtak át a csíkszeredai Mikó-várban
Fotó: Veres Nándor

Az elismeréseket Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője adta át a díjazottaknak.

Veres Nándor

Csíkszeredából Tamás Levente, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium igazgatója vehette át a Magyar Arany Érdemkeresztet. Rajta kívül számos erdélyi, székelyföldi, Hargita megyei kiválóság részesült kimagasló állami elismerésben: dr. Márton László gépészmérnök, a gyergyószentmiklósi Mecatex Kft. igazgatója, a budapesti Közművelődési Ismeretterjesztő Társulat elnökségi tagja; Adi István Levente, a Magyarfülpösi Református Egyházközség lelkésze, a Szivárvány Alapítvány elnöke, a Magyarfülpösi és Szászrégeni Szórványkollégium alapítója; Czegő Zoltán író, költő; Demeter Dénes, a Magyar Unitárius Egyház Székelyudvarhelyi Egyházköre Városfalvi Egyházközségének énekvezére; Haller Béla, a Castellum Alapítvány és a Teleki Téka Alapítvány elnöke, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium nyugalmazott tanára; István Ildikó, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola népdal- és néptáncoktatója; Kányádi György Attila, a Nagygalambfalvi Református Egyházközség lelkipásztora; Kusztura Sándor festőművész; Máthé Mária, a Homoródszentpéteri Unitárius Egyházközség nyugalmazott unitárius énekvezére; Nemes Levente színművész, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház volt igazgatója; Orbán-Kis Károly orvos, egyetemi oktató, a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem Élettani Tanszékének előadó tanára; Péterffy Gyöngyi költő, nyugalmazott általános iskolai oktató.

Veres Nándor

Tóth László főkonzul köszöntőbeszédében felelevenítette a 175 évvel ezelőtti esős pesti március idusát, melynek emlékére ma nemzeti színekbe öltöznek magyar településeink. Szólt az egykori forrdalmárokról, akik nem a csüggedést, hanem a cselekvést választották, akiknek tetteiből a ma embere erőt meríthet.

Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak

– nyomatékosította a főkonzul, elismerően szólva a díjazott személyekről, akik tehetségükkel és szorgalmukkal példamutatóan szolgálják a magyar nemzetet. Nehéz időkben még inkább szükség van olyan példamutató személyiségekre, mint a kitüntetésben részesülők, akik példamutató kiállásukkal előrébb vitték szűkebb közösségük és Székelyföld ügyét, általuk az egész magyar nemzet lett jobb és gazdagabb – zárta gondolatait Tóth László.

Veres Nándor

A díjátadást egyházi és világi elöljárók is megtisztelték jelenlétükkel. Köszöntötte a jelenlévőket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szintén megosztotta gondolatait, kiemelve, hogy „a történelemben és a közösségépítésben is mindig kötöttek vagyunk személyekhez, teljesítményhez, a díjazottak munkásságukkal a magyar nemzet erejét növelték”.

Veres Nándor

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere megköszönte minden díjazott munkáját, mondván: miként a 400 éves Mikó-vár, a gyökereinkbe kapaszkodva meg tudunk maradni székelynek, magyarnak. Az ünnepi hangulatot a Székelyföldi Filharmónia vonósnégyes zenei előadása emelte.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!