Hirdetés

Programkavalkád a pünkösdi hétvégén

Javában zajlik a XIX. Hargitai Megyenapok programsorozat, mely nem csupán közel száz programpontot foglal magában, de turisz­ti­kai célokat is szolgál, ugyanis tartalmas kikapcsolódást kíván nyújtani a helybéliek és a pünkösdi búcsú idején a térségbe látogató vendégsereg számára is.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 8 perc
Programkavalkád a pünkösdi hétvégén
Fotó: László F. Csaba

Május 19–29. között szervezi meg a XIX. Hargitai Megyenapokat Hargita Megye Tanácsa, az alintézményei közreműködésével és civil szervezetekkel közösen. A megyei szintű rendezvénysorozat Hargita megye közösségeire, kulturális és természeti örökségére, valamint a kortárs kreativitásra épít. A megyenapokról szóló sajtótájékoztatón Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője kiemelte: a megyenapok a lokális identitásról szól, az emberekről, érzékenységekről, helyekről, kultúrákról. Az eseményekbe a helyi közösségek és messzebbről érkezett vendégeink is bekapcsolódhatnak, bárki, aki kíváncsi arra, hogy kik és milyenek vagyunk mi, Hargita megyei emberek.
Az idei megyenapok 17 gyermekeknek szóló programot, 18 tájházbemutató eseményt, 13 koncertet és zenés előadást, hét könyvbemutatót, nyolc kirándulást, 14 előadóművészeti produkciót, 9 kiállítást és ugyanannyi konferenciát, 7 dokumentumfilm-vetítést, valamint 2 helyi és hagyományos vásárt, a havit és a pünkösdit foglalja magában. 
A XIX. Hargitai Megyenapok részeként tegnap délben kezdődött a 35. Csűrdön­gö­lő Gyermek- és Ifjúsági Nép­tánc­ta­lál­kozó, mely a Csík­sze­reda környékén működő gyermek- és ifjúsági nép­tánc­cso­portok találkozója. A rendezvényt 2001 óta az András Alapítvány szervezi, házigazdája a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A mozgalommá nőtt rendezvényre minden évben közel ötven gyermek- és ifjúsági néptánccsoport, mintegy 1300 gyermek és fiatal érkezik. 
Szintén tegnap mutatták be a néprajzkutató Kisné Portik Irén és Kis Koppány Fűrészelt anyanyelv című legújabb könyvét a parajdi Petőfi Sándor Kultúrotthonban. Ugyanezen a napon Szabó Szilárd természetvédelmi szakember Somlyó, a fénybe öltözött hegy című, előadással egybekötött fotókiállítását nézhették meg az érdeklődők Csíkszeredában, a Megyeháza márványtermében. 

László F. Csaba
A Hargitai Megyenapok a megye közösségeire, kulturális és természeti örökségére épít

Aki korábban érkezett

Az idei Hargitai Megyenapok célkitűzése, hogy tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínáljon a pünkösdi búcsú idején a megyébe érkező vendégek számára. Így aki korábban érkezett, gazdag programkínálatból választhat ma.
Tíz órától Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Bar­lang­i­mentő Közszolgálata falmászást szervez Tarnicán, a maroshévízi hegyimentő csapat segítségével. 12 órától nyitják meg a hagyományos és helyi termékek pünkösdi kiállítás és vásárt Csíkszeredában, a Szabadság téren és a promenádon. A vásár hétfő este nyolc óráig látogatgató. Ugyanakkor a Vámszer Géza Művészeti Népiskola, Hargita Megye Tanácsával, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével és a csíkszeredai Városházával közösen a famívesség népszerűsítése céljából, a pünkösdi kiállítás és vásár részeként május 26–29. között szervezi meg az első Famíves kiállítást Boldog Apor Vilmos tiszteletére. A tárlat ünnepélyes megnyitója ma 12 órától Csíkszeredában, a Művészetek Háza előtti téren lesz. 
Délután négy órától látogatható a Mikró világ makró fotókon című fotókiállítás Vaslábon, a kultúrház melletti téren, ahol Kis Szilveszter fényképeit láthatjuk, amelyek a világ legrangosabb természetfotós versenyein is szerepeltek. Ezt követően, délután fél öttől a vaslábi Kultúrházban komolyzenei koncertet ad az Amabile Duó, ahol klasszikus zenei intermezzók csendülnek fel.
Este hét órától az Udvarhely Néptáncműhely Figurás című néptáncelőadása lesz látható a szentegyházi művelődési házban. Szintén este hét órától a gyergyószentmiklósi Öntöde-stúdióban a Figura Stúdió Színház havonta jelentkező, nosztalgiázós, színházi beszélgetőműsora, a Behívó című színházi late-night show várja az érdeklődőket.

A búcsú napján

Szombaton reggel nyolc órakor indul egy egynapos kajaktúra, a KayaKing szervezésében, mely Kőhalom környékén, az Olt folyón, különleges természeti környezetben valósul meg. A kajaktúrán való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Ugyanezen a napon 11 órától barlanglátogatást szerveznek a Vargyas-szorosban található Almási-barlangban (Orbán Balázs-barlang).
Pünkösd szombatján este nyolc órától két előadás is várja az érdeklődőket a XIX. Hargitai Megyenapok keretében, a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Ház ad otthont a Szentegyházi Gyermekfilharmónia pünkösdi ünnepi koncertjének, illetve a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Boldogasszony tenyerén című műsorát játssza a csíkszeredai művelődési házban. Előbbire a belépés díjtalan, az utóbbira jegyvásárlás szükséges.

László F. Csaba
A pünkösdi búcsúra érkező zarándokokat is várják a színes programokra

Ahol a búcsú után megpihenhetünk

Idén is a régi idők hangulatát idéző látvány fogadja azokat, akik Siklódon töltik a pünkösdi ünnepeket, ugyanis a településen egykor szokásos pünkösdi „királynézást” néhány éve felújították, így tíz órától ünnepi felvonulás veszi kezdetét. Aki kirándulni szeretne, szintén tíz órától részt vehet egy kiránduláson Maroshévízen, melyet Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata szervez a maroshévízi hegyimentő csapat segítségével, 11 órától pedig túrázásra és sziklamászásra lesz lehetőség a Vargyas-szorosban.
Székelyudvarhelyen délután egy órától a parajdi fúvószenekar Zeng a város című koncertjét szervezik meg, majd délután öt órától a gyergyószentmiklósi központi parkban a gyergyóremetei ifjúsági fúvószenekar koncertezik. Este hat órától a csík­pál­falvi római katolikus templomban kamarakoncert csendül fel ifjú tehetségekkel. Este nyolc órától szintén meghallgathatjuk a Szentegyházi Gyer­mekfilharmónia pünkösdi ünnepi koncertjét a szentegyházi Gábor Áron Művelődési Házban.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!