Hirdetés

Próbavizsgáznak a nyolcadikosok

Román nyelv és irodalom írásbelivel rajtol az általános iskolák végzősei számára megszervezett próbavizsga hétfőn. A diákoknak legkésőbb 8:30-kor el kellett foglalniuk helyüket az iskolájukban a vizsgára kijelölt osztálytermekben, a vizsgalapokat  9:00-kor kapták meg, a megoldásra két óra áll rendelkezésükre.  

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Próbavizsgáznak a nyolcadikosok
Képünk illusztráció Fotó: Pexels

Hargita megyében 3097 tanuló kezdi el hétfőn a próbavizsgát, közülük román tannyelvű általános iskolába 406-an járnak, számukra csak két napig – hétfőn és kedden – tart a megmérettetés. Kedden matematikából zajlik a felmérés, szerdán pedig a magyar nyelven tanulók anyanyelvből vizsgáznak.

A megyei tanfelügyelőségnél azt is megtudtuk, hogy összesen 65-en kérték, hogy biztosítsanak számukra speciális vizsgafeltételeket, legtöbbjük időhosszabbításért folyamodott. Könnyítést a sajátos nevelési igényű tanulók igényelhetnek. A cikluszáró országos értékelő vizsgát „leutánzó” megmérettetés célja visszajelzést adni a diákok teljesítményére.

Az eredményeket március 29-én közlik a tanulókkal. Az országos szabályozás szerint ezeket nem függesztik ki, nem hozzák nyilvánosságra, hanem a szakos tanár vezetésével az osztályban, illetve egyéni beszélgetések során kielemzik, továbbá a szülőknek szervezett találkozókon is átbeszélik a tapasztalatokat. A próbavizsga jegyeit nem lehet megóvni, és nem írják be a naplóba sem, ez alól kivétel, ha maga az érintett diák írásban kéri ezt. A „valódi” megmérettetés, az abszolválónak is nevezett országos értékelővizsga június 19–22. között zajlik, ennek átlaga képezi majd a középiskolai felvételi alapját.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!