Hirdetés

Panaszt tettek, kérdeztek, választ várnak

Egy román sajtóorgánumtól érkezett panasz a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalhoz a Mini Erdély Park, az Orbán Balázs Látogatóközpont, valamint egy civil szervezet, az UTCA szejkefürdői tevékenységére. Konkrét dolgokra kérdeznek rá a dokumentumban, az érintettek rosszhiszeműséget sejtenek a kezdeményezés mögött.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 6 perc
Panaszt tettek, kérdeztek, választ várnak
Végzik a dolgukat, célkeresztbe kerültek. Fókuszban a Szejke Fotó: Hodgyai István

A polgármesteri hivatal kedden Facebook-oldalán adta hírül, hogy beszélgetésre hívták a Visus Kulturális Egyesület (a Mini Erdély Park, Legendárium mögött álló szervezet) és az Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport (UTCA) képviselőit, hogy tájékoztassák őket: panasz érkezett hozzájuk, amelyben észrevételek, kérdések szerepelnek a Mini Erdély Park és az Orbán Balázs Látogatóközpont működésére, illetve a Borvízmúzeum szomszédságában, az UTCA által végzett munkálatokra vonatkozóan.

Hodgyai István

Homályos a háttér

A hivatalnál nem kívánták elárulni a panaszos kilétét, annyit viszont elmondott Zörgő Noémi szóvivő, hogy egy román sajtóorgánum kért tájékoztatást arról, hogy ki milyen alapon végezhetett különböző munkálatokat a Szejkefürdőn. Még konkrétabban: rendelkeznek-e a fent nevezett egyesületek a területhasználathoz, területrendezéshez, építkezéshez, ingatlanfelújításhoz, patakmeder-takarításhoz stb. szükséges engedélyekkel.

– A hivatal egyszerű megkeresésként, érdeklődésként, esetleges problémára figyelmeztető beadványként kezeli a panaszt, viszont kötelessége eljárni, azaz megvizsgálni a szejkefürdői helyzetet, ezért a helyi rendőrség, illetve az urbanisztikai osztály munkatársaiból alakult bizottság helyszíni szemlét is tart majd

– közölte a sajtószóvivő.

Venczel Attila főjegyzőt is megkérdeztük, ő így fogalmazott: nem maradhatnak passzívak az ügyben, és hangsúlyozta, nem feljelentést kaptak, hanem kérdéseket, amelyekre válaszolniuk kell. A kérdező kilétét azért nem kívánják nyilvánosságra hozni, mert szeretnének a legbékésebb módon eljárni. Igazából olyan problémákra is utal a „panaszos”, amelyek miatt akár el is marasztalhatják a hivatalt.

Ismert, hogy a szóban forgó szejkefürdői létesítmények a város területén működnek, jelentős részük koncessziós szerződés alapján. Az üdülőtelepen viszont vannak még mindig olyan ingatlanok (például az egykori vállalati villák), amelyek tulajdonjoga nem tisztázott, ezért azok esetében nem adhatnak ki például építkezési engedélyt.

Hodgyai István

– Tény, hogy van még, amit rendbe kell tenni, és vannak megoldások, csak türelem kell, és együttműködés a két szervezettel. Ezért is beszéltük át kedden a helyzetet az érintettekkel, és megpróbáljuk tisztázni a dolgokat

– fogalmazott a főjegyző.

A polgármesteri hivatal írásbeli választ fog küldeni a „panaszosnak”, a határidő december 8.

Ki mozgatja a szálakat?

Fazakas Szabolcs, a Visus Kulturális Egyesület vezetője méltatlankodik.

– Nagyon furcsa ez az egész. Valaki van mögötte, úgy érzem, és nem tudjuk, hogy mire megy ki a játék. Megdöbbent, hogy ilyesmivel foglalkoznak emberek

– fogalmazott.

Úgy látja, hogy a polgármesteri hivatal pozitívan áll az ügyhöz, ha pedig ellenőrzést kell végezniük, ők állnak elébe, és ami az ő dolguk, azt megteszik. A felvázolt esetre ráadásként kedden a megyei környezetőrség munkatársai is a Szejkén jártak.

– Nagyon felkészültek voltak. Nagyon direkt kérdéseket tettek fel például a szennyvízzel kapcsolatosan, de eddig mindent rendben találtak – közölte Fazakas. 

Hodgyai István

Az utcásokat is perzsára hívták

Lapunk megkeresésekor Magyari Lajos, az Udvarhelyért Tesszük Civil Akciócsoport elnöke nevetségesnek nevezte a feljelentést, amiről személy szerint, bár gyanítja, nem tudja pontosan, hogy honnan vagy kitől érkezhetett. Magyari úgy véli, hogy az egyesületük tevékenységére irányuló kivizsgálás a Szejke patak halállományának rehabilitálásáért létrehozott tavat célozza, amelyről azt állítják, hogy halastónak hozták létre.

– Nevetnem kell az egész helyzeten, úgy tűnik, kerül olyan is, akinek nehéz felfogni, hogy mit jelent egy rehabilitációs pont. Ami biztos, hogy aki a feljelentést tette, nagyon jól informált volt

– jegyezte meg.

Az egyesület elnöke, tisztázva az akciócsoport tevékenységének hatásköreit, kifejtette, hogy nem kell bizonyos természetvédelmi beavatkozásokra, rehabilitációs pontok létrehozására, állatmentésre és értékmentő tevékenységekre engedélyeket kiváltaniuk, mivel ezek elvégzését még az egyesület bejegyzésekor jóváhagyta a bíróság.

– Állampolgárok vagyunk mi is, jogunkban áll beszélni, felszólalni és cselekedni, ha valami káros vagy törvénytelen jelenséget, történést észlelünk. Az egyesület ráadásul a jogait is megteremti ezeknek a végrehajtásához – hangsúlyozta. – Az is meglepő, hogy a feljelentés azután érkezett, hogy kitakarítottuk az egész Szejke patakot és a tőzeglápot. Ha bármilyen hibát elkövettünk azzal, hogy helyre akarjuk állítani a természeti értékeinket, az állatvilágot, és meghatározatlan mennyiségű szemetet takarítottunk el ezért, akkor vállalom, hogy hibásak vagyunk – fakadt ki Magyari.

Végső soron elmondta, a vizsgálatot már elkezdték, de további információkkal nem tud szolgálni az ügyről.

Tudósított: Asztalos Ágnes, Pál EmilHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!