Hirdetés

Pályázatokat és közbeszerzési eljárásokat írnak ki, bővíti tevékenységét az Eurotrans Alapítvány

Növelte a megyei önkormányzat a kulturális pályázatok keretösszegeit, a pályázati kiírásokat hamarosan közzéteszik. Kiírták a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral a Küküllő mentén összekötő útszakasz felújítására is a közbeszerzési eljárást. Májusig fogadja Hargita Megye Tanácsa a vállalatok jelentkezését. A fentiek Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnökének csütörtöki sajtótájékoztatóján hangzottak el, amelyen az Eurotrans Alapítványnál történt változásokról is beszámolt az elöljáró.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Pályázatokat és közbeszerzési eljárásokat írnak ki, bővíti tevékenységét az Eurotrans Alapítvány
Két kulturális pályázat keretösszegét is duplájára emelték Fotó: Pál Emil

– Jelentős változás történt az Eurotrans Alapítvány életében a Demokrácia Központok bezárását követően, mivel azok megszüntették a tevékenységüket – kezdte a beszámolót Bíró Barna Botond, megjegyezve, hogy a központok bezárása óta huszonöt százalékkkal nőtt az alapítvány munkája utáni igény.

Bővül az Eurotrans Alapítvány tevékenysége

Mint részletezte: a megnövekedett igények miatt az alapítvány kiszállásainak számát is megtöbbszörözték: április folyamán 18-án Oklándon, 19-én Homoródalmáson, 21-én Székelydobóban, 25-én Bögözben, továbbá minden hónap első keddjén Székelykeresztúron, az RMDSZ irodájában és minden hónap első szerdáján Szentegyházán, a katolikus plebánián fogadják az ügyfeleket. Az alapítványt, hasonlóképp a Demokrácia Központokhoz, születési anyakönyveztetés, Köldökzsinór-program ügyében, elhalálozás bejelentéséért, illetve útlevéligénylés ügyében lehet felkeresni. Az alelnök mindenkinek felhívja a figyelmét, hogy a fent említett települések közelében élő érdekeltek igyekezzenek a kiszállásokkor igénybe venni az alapítvány szolgáltatásait, városokban tartott rendszeres fogadónapok helyett. Az Eurotrans Alapítvány tevékenységének részleteiről a 0266–213561-es telefonszámon lehet érdeklődni.


Hétfőn meghirdetik az első pályázatokat
Legkésőbb hétfőn fogja a megyei tanács meghirdetni a három – általános, román közösségeknek szóló és népviseletek beszerzését célzó –, civil szervezeteknek és kulturális egyesületeknek szóló pályázatát, amit még év elején írtak volna ki, ám a tavaly év végén megváltozott hatályos rendelkezések ezt nem tették lehetővé – folytatta Bíró Barna Botond.  
– A kiíráson és az online platformon is kellett változtatni, a pályázatok összértékét viszont két esetben sikerült növelni, egy esetben pedig megtartottuk a keretet – részletezte az alelnök, aki szerint az általános és a román közösségeknek szánt pályázati keretösszeget is sikerült a duplájára – előbbit 800, utóbbit 140 ezer lejre – emelniük. Elmondása szerint a hatályos jogszabály több, a pályázóknak kedvező változást hozott. A családi vállalkozások is benyújthatják pályázataikat, és nem szabad, illetve csak három specifikus esetben lehet csökkenteni a benyújtott pályázat értékét – erre vonatkozóan a megyei tanács bevezetett egy 20 ezer lejes árplafont, melyet egy pályázat maximálisan megkaphat – emlékeztetett az alelnök. Hozzáfűzte: pályázni korábban olyan építkezésre, amihez nem szükséges építkezési engedély, személyzeti költségre, számlákra, illetve leltári alapeszközök beszerzésére nem lehetett, viszont a törvénymódosítás erre is lehetőséget biztosít a pályázati összeg egy meghatározott értékéig. 
– Amennyiben hétfőn közzé tudjuk tenni a pályázati kiírásokat, harminc nap áll a pályázók rendelkezésére, hogy akár papír alapon, akár online platformon keresztül benyújtsák pályázataikat – hangsúlyozta.


Iskolatámogatások és útfelújítás
Bíró Barna Botond elmondása szerint sikerült az oktatási minisztériumhoz is benyújtaniuk egy pályázatot, amelynek célja, hogy az Országos Helyreállítási Alapon keresztül (PNRR) több mint 220 oktatási intézményt, mintegy 55 önkormányzattal együttműködve tudjon a megyei tanács felújítani és bővíteni. 
– Berendezésekre, laboratóriumok kialakítására és digitális felszerelések beszerzésére nyújtottunk be pályázatot, melynek összértéke 17 millió euró – részletezte, hozzátéve, hogy a pályázaton keresztül egy iskola egymillió lej értékű támogatást kaphat. Az Anghel Saligny programtól nyert támogatás – a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti útszakasz felújításéra – esetében is kiírták a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást. Bíró Barna Botond elmondása szerint május 15-ig fogadják a vállalatok jelentkezését. A beruházás becsült értéke 120 millió lej plusz áfa. 
– Amíg véget ér a közbeszerzési eljárás, addig a minisztériummal is aláírjuk a finanszírozásról szóló szerződést – jelentette ki Bíró. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!