Hirdetés

Ötven beteget láttak el egy hónap alatt az új kardiológiai központban

Egy hónap alatt ötven beteget láttak el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház új intervencionális kardiológiai központjában – közölte hétfő este a Hargita megyei önkormányzat.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ötven beteget láttak el egy hónap alatt az új kardiológiai központban
Tájékoztatta az osztályvezető a megyeelnököt Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A közleményben emlékeztettek: néhány hónapja avatták fel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház intervencionális kardiológiai osztályát, amely a Mens Sana Alapítvány és a magyar kormány támogatásának köszönhetően jött létre. Mint írták: ennek köszönhetően az egészségügyi szolgáltatások listája is bővül, szívinfarktusos betegek ellátására, sztentelésre, különböző pitvarfibrillációkban szükséges beavatkozások elvégzésére nyílik lehetőség a megyei kórházban.

Most már a leggyakoribb betegségeket is el tudják látni a szakképzett orvosok,

ilyenek például a koszorúér, ritmus- és vezetészavar. Az intervencionális kardiológiai osztályvezető elmondása szerint körülbelül egy hónapja kezdték el a tevékenységet, ezalatt ötven esetet láttak el az új  központban. Vannak azonban olyan esetek, amikor a beteg állapotát nem találják elég stabilnak, és más kórházba küldik őket ellátásra – olvasható a közleményben.

„Az érfestés után döntik el, hogy indokolt vagy nem az angioplasztika, amivel kitágítják az úgynevezett érszűkületet. Minden, amit használnak, steril, új és egyszer használatos eszköz. A felszereléseket a magyar állam támogatásával szerezték be, és bekerültek az állami programba is, így a biztosítópénztár segítségével további eszközökre számítanak. A beavatkozásokat mindenképp meg kell előzze egy kardiológiai vizsgálat, és ajánlás alapján kerül sor beavatkozásra” – írták.

Jelenleg két tapasztalt orvos biztosítja az érfestési és angioplasztikai kezeléseket.

A közlemény ugyanakkor Borboly Csaba megyei tanácselnököt idézi, aki megköszönte az együttműködést Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének, valamint Tánczos Barnának, a Mens Sana Alapítvány elnökének. „Örülök, hogy összefogással egy ilyen nagy volumenű beruházást tudtunk megvalósítani. Biztos vagyok benne, hogy még számos élet megmentéséhez fog hozzájárulni az intervencionális kardiológiai osztály. Gratulálok a kórház menedzsmentjének, és kitartó munkát kívánok a kardiológiai osztályon dolgozó orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak. Külön köszönöm Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének és Tomcsányi professzor úrnak is a közreműködését” – idézi a közlemény Borboly Csabát.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!