OTDK-t szervez a Sapientia EMTE Marosvásárhelyen

IT-központtá válik Marosvásárhely április 16–19. között, ugyanis ekkor szervezi meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatikatudományi Szekcióját az egyetem kampuszán. A Kárpát-medence szintű megmérettetés 16 tagozatában közel százötven dolgozatot mutatnak be a résztvevők.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
OTDK-t szervez a Sapientia EMTE Marosvásárhelyen
Az OTDK jó lehetőség az egyetemisták számára a bemutatkozásra, fejlődésre, kapcsolatépítésre. Fotó: Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karának tudományos rektorhelyettese, az Egyetemi Tehetséggondozási és Diákköri Tanács elnöke, dr. Balog Adalbert és a szekció ügyvezető elnöke, dr. Domokos József dékán csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy április 16–19. között szervezik meg a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Informatikatudományi Szekcióját Marosvásárhelyen. Az OTDK-t az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 16 tudományterületi szekcióban bonyolítja le magyarországi és határon túli felsőoktatási intézményekkel együttműködve.

A nagyszabású rendezvénysorozaton több mint ötezer hallgató mutatja be pályamunkáját tizenegy városban 540 tagozati zsűrinek.

A találkozón Balog Adalbert elmondta: az OTDK-t minden páratlan évben rendezik meg, a nevezéseket olyan hallgatóktól várják, akik helyi vagy regionális szintű tudományos diákköri konferenciákon kiemelkedő eredményt értek el az elmúlt két évben. Mint elhangzott: az OTDK rendkívül komoly szervezést igényel, többrétű oktatói és diákmunka folyik mögötte.

A Kárpát-medencei megmérettetésnek minősülő Informatikatudományi Szekciót első ízben megszervezik meg Magyarország határain kívül, ami kiemelkedő szakmai elismerés a Sapientia – EMTE számára.

A konferencián való részvétel jó lehetőség az egyetemisták számára a bemutatkozásra, fejlődésre, szakmai visszajelzés szerzésére és kapcsolatépítésre is.

Domokos József dékán úgy tájékoztatott: a Marosvásárhelyen zajló Informatikatudományi Szekció keretében közel háromszáz résztvevő lesz jelen, 141 pályamunka, dolgozatot mutatnak be 16 tagozatba osztva. Közel húsz intézményből gyűlnek majd össze a jövő tudósai, hogy mesterséges intelligenciáról, hálózatokról, jelfeldolgozásról, informatikai és matematikai algoritmusokról, módszerekről, számítógépes grafikáról, szoftveralkalmazásokról és egyéb technológiai újításokról tartsanak előadásokat. A rangos eseményhez olyan neves IT-cégek is hozzájárulnak támogatásukkal, mint a Bosch, Codespring, Nokia és a Sonrisa, melyeknek képviselői is bemutatkoznak a konferencián, így a hallgatók kiváló karrierlehetőségekről is tájékozódhatnak. Kiemelte: a szakmai megmérettetés rengeteg egyetemi oktatót és szakembert is érint, hiszen a hallgatók munkájára 282 előzetes bírálat érkezett, és közel ötven zsűritag fog a helyszínen dolgozni a helyezési sorrend felállításában.

Az OTDK-n bemutatkozó hallgatók teljesítményének értékelése a hagyományoknak megfelelően zajlik: a legjobb pályamunkák I., II. és III. helyezések valamelyikében részesülhetnek.

Az OTDK szekcióüléseit követően az első helyezettek közül ötvenen Pro Scientia Aranyéremet, míg az intézmények által jelölt, tartósan kiemelkedő tehetséggondozó munkát végző oktatók közül ötvennyolcan Mestertanár Aranyérmet nyerhetnek el.

Domokos József azt is hangsúlyozta: az OTDK-k sajátossága az, hogy a szakmai rész mellett lazító, kikapcsoló tevékenységeknek is igyekeznek teret adni, ez idén olyan tevékenységeket foglal magában, mint sportolási lehetőségek, kulturális programok vagy Marosvásárhely nevezetességeinek bemutatása. A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatikatudományi Szekciójának sajtótájékoztatóján egyúttal bejelentették:

az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) további bizalmat szavazott az egyetemnek, így a 2025-ös Agrártudományi Szekció szervezését a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karára bízta a bizottság.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!