Hirdetés

Őrtűzgyújtásra hívnak

Székelyföld autonómiájának napján, október 30-án őrtüzek gyújtására és közös imára hív a Székely Nemzeti Tanács „annak tudatában, hogy szülőföldünkkel, közösségünkkel kötelességeinket nem ritkítják azok a megpróbáltatások, amelyekkel szembe kell néznünk”, fogalmaznak közleményükben.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 1 perc
Őrtűzgyújtásra hívnak
Fotó: Székely Nemzeti Tanács Fotó: SZNT

A szülőföld, a székely haza mindenekelőtt. Ez legyen az idén a Tamási Áron-emlékévben, október 30-ának a jelmondata. Ezt fejezi ki Tamási Áron, utókornak címzett üzenete, amelyet közleményünk mottójául választottunk – közölte Izsák Balázs. Az SZNT elnöke hozzáteszi: „legyen ez a nap egy olyan alkalom, amikor felhívjuk az emberi jogok védelmezőinek, a kisebbségvédőknek a figyelmét a területi alapú diszkriminációra”. Szerinte ez a közvetett diszkrimináció sorába tartozik, és „olyan, látszólag semleges intézkedésekből áll, amelynek eredője az adott terület többségi lakosságát érinti hátrányosan. Egy nemzeti közösséget, amely az ország egészéhez képest számszerű kisebbségben van”.
A közleményben kifejtik, száz éve került Székelyföld Erdéllyel együtt román közigazgatás alá. Ezalatt az évszázad alatt, teljesen függetlenül attól, hogy milyen kormányzata volt Romániának, és milyen volt az uralkodó rendszer, Székelyföldre mindig úgy tekintettek a román hatóságok, mint gyarmatra, amikor az erőforrások kiaknázásáról volt szó, de ugyanakkor, mint meghódítandó területre, amikor a román népesség betelepítését és asszimilációs politikáját megtervezte – olvasható Izsák Balázs felhívásában.
Ebből a helyzetből van kiút, teszi hozzá. Az SZNT Au­to­nó­mi­astatútuma kijelöli ennek az útnak a célját, „ez Székelyföld területi autonómiája”.
A hagyománynak megfelelően „Székelyföld autonómiájának napján délelőtt templomainkban imádkozunk, 17.30-kor egyszerre fognak fellobbanni Székelyföldön az őrtüzek lángjai” – áll a közleményben.

Kövessen a Facebookon!