Hirdetés

Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár

Több száz magyarországi és határon túli termelő portékája, gyógynövények, havasi mézek, erdei és termesztett gyümölcsökből készített lekvárok, szörpök, kézműves sajtok várták a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) látogatóit. Az eseményen a székelyföldi termelők is részt vettek, és bemutatták termékeiket Budapesten.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár
Fotó: SZGE

A kétévente megrendezett Orszá­­gos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) idén is bemutatkoztak a Kárpát-medence kin­csei. A látogatók megkóstolhatták Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Er­dély, Partium, Kárpátalja, Felvidék különleges ízvilágú helyi termékeit, valamint betekintést nyerhettek ma már alig ismert régi mesterségekbe is. A Székely Gazdaszervezetek Egye­sületének szervezésében a Székely termék védjeggyel rendelkező termelők is kiállították portékájukat, néhányuk pedig már sokadik alkalommal vett részt a vásáron.  


Hirdetés


Nagy István, Magyarország agrár­minisztere szerint ez az esemény egy tükör, amelyben láthatjuk, hol tart a magyar mezőgazdaság.
– A Kárpát-medence össz­ma­gyarsága képviselteti magát a ren­dezvényen, ezért láthatjuk a régió agráriumának jelenlegi állapotát. Azt szeretnénk, hogy e tükör mögé tudjunk nézni, azaz belelássunk egy kicsit a jövőbe, mit is hoz nekünk a 21. század. Annak, hogy itt vagyunk együtt, megmutatjuk értékeinket, az a tanulsága, hogy erre az értékre alapozva lehet fölépíteni a jövőt. És az, hogy együtt vagyunk, hogy erő vagyunk, hogy egy nagy piac vagyunk, nagy gazdasági erő vagyunk együtt, nagyon fontos üzenet, nagyon nagy lehetőség. Akkor, amikor az ember belép a székelyföldi szigetre, akkor egyszerűen tényleg hazaérkezik. Isten hozta székelyföldi barátainkat, egész Erdélyt, egész Partiumot és mindenkit, aki eljött hozzánk! – mondta a tárcavezető.

SZGE
A gazdag, sokoldalú, élel­mi­sze­reken, helyi termékeken kívül nép­táncegyüttesek, népi zenekarok, au­tentikus viseletek bemutatói is várták a látogatókat. Térségünk nemcsak a helyi, egészséges élelmiszerekkel mu­tatkozott be, hanem kulturálisan is megjelent. Székelyföld minden részét képviselték kulturális szempontból is, a HUNGEXPO A pavilonja végig zajos volt a táncok, előadások és énekek által.
Becze István, a Székely Gazda­szervezetek Egyesületének elnöke örö­mét fejezte ki, hogy ismét részt vehettek a 81. OMÉK-on, és bemutathatták Székelyföld, vagyis Maros, Hargita és Kovászna megye értékeit.
– Mi mindannyian egy egységet képezünk, ezt igyekeztünk bemutatni a székelyföldi sziget által is, hisz a termelőink, hagyományaink övezték a standunkat, bent pedig a Kárpát-medencei hegyvonulatok mentén szem­­­léltettünk különböző térségi ne­­­vezetességeket. Az eseményre el­hoz­tuk az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny, illetve a Nektária Székelyföldi Mézverseny dí­jazott termékeit is, hisz ezáltal lehetőséget adunk arra, hogy többen megismerhessék azokat az érté­keket, amelyeket a székelyföldi ter­me­lők, gazdálkodók képviselnek – mond­ta el Becze István, a Székely Gaz­daszervezetek Egyesületének elnöke.

SZGE
Cilip Árpád, Hargita Megye Fej­lesztési Ügynökségének igazgatója úgy látja, hogy a Székely termék védjegyű termékek most már egyértelműen nemzetközi szinten is megállják a helyüket.
– A termelőink a környezetünk adottságainak kihasználásával tisz­tességes jövedelmet biztosíthatnak ma­guknak. Elsősorban a külföldön lévő fiataloknak nagyon jó jövőképet ad és jó példával szolgál az a tény, hogy a Székely termék védjegycsalád által biztosított értékesítési felületeken folyamatos potenciál van, és a gazdaszervezetek, illetve az ügynökség közös munkájára hosszú távon is számíthatnak, hisz a Székely termék védjegycsalád Maros, Hargita és Kovászna megyei termelőket is igyekszik integrálni ─ nyilatkozta.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!