Hirdetés

Óriás méretű székely „zászló” lobog a Mikó-váron

A székely zászló színeivel világították meg a csíkszeredai Mikó-várat szombat este a madéfalvi veszedelem 259. évfordulója alkalmából.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 1 perc
Óriás méretű székely „zászló” lobog a Mikó-váron
Mikó-vár Fotó: László F. Csaba

Este hat órakor gyulladtak fel a fények a Mikó-várnál. A fényfestést a helyi politikusokkal együtt tekintette meg Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere és Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Lapunk érdeklődésére Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a fényfestés üzenetéről beszélt.

László F. Csaba
– Egy erős szimbolikus értéke, üzenete van ennek a fényfestésnek. Gyakorlatilag a Mikó-vár a madéfalvi veszedelem időszakában és utána is jó ideig nagyon sok székely elődünket, atyafit tartott bebörtönözve. Itt egy katonai központ volt, amely az osztrák birodalomnak a karhatalmi részét képezte. Aztán – hála Istennek – visszakerült a közösséghez, és ezért azt gondoljuk, azzal, hogy a székely zászló szimbóluma körülöleli a Mikó-várat, az azt is jelzi, hogy visszavettük, a miénk, a közösségé, mert Mikó Ferenc, Bethlen Gábor egy főtanácsadója a helyi közösség védelmét szolgáló céllal építtette.

A rendkívüli megvilágításra néhány tucat városlakó is kilátogatott. 

László F. Csaba

Kövessen a Facebookon!