Hirdetés

Novák olasz színekben indul

Eredetileg több mint húsz csapattal számoltak az idei Székelyföldi Kerékpáros Körversenyen, ám végül tizenhat csapat vág neki a kerékpáros-eseménynek. A verseny központi helyszíne ezúttal is Csíkszereda, ám a szokásokhoz visszatérve a prológnak Sepsiszentgyörgy ad otthont.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 4 perc
Novák olasz színekben indul
Két csapattal kevesebb lesz az idei körversenyen Fotó: Halmágyi Zsolt/archív

Négy nap, három megye, hat európai ország mintegy száz versenyzője, Székelyföld tájainak legjava, a régió egyik legfontosabb sporteseménye, az európai kerékpársport egyik fontos állomása. Bár visszatér Székelyföld határai közé az idei kerékpáros-körverseny, így is kihívásokkal teli napok várnak majd a lapzártánkig benevezett tizenhat csapat versenyzőire, hiszen a Csíkszereda – Ma­ros­vá­sárhely és a Marosvásárhely – Csíkszereda utolsó két etap minden bizonnyal alaposan próbára teszi a sportolókat. Azokat a sportolókat, akik között viszont az idén nem lesznek ott az elmúlt évek legjobbjai. Az előzetes nevezések között ott volt a két lengyel csapat, a HRE Mazowsze Serce Polski és a Voster ATS Team, ám a végleges nevezettek között már nem találjuk, annak ellenére, hogy 2020 óta valósággal uralták a székelyföldi körversenyt. A tavalyi győztes Szymon Rekita visszavonult, míg a korábbi kétszeres győztes Alan Banaszek már 1.1-es, valamint Pro versenyeken szerepel.
A mezőny sportolóinak nagy része alig rendelkezik UCI-ponttal az idén, így kiemelkedik a Savini Due görög kerekese, Arvanitou Nikiforos, aki idén már behúzott egy 2.2-es versenyt Törökországban, de remekelt a „házi” görög versenyeken is. Csapattársa a jó hegyimenő Emil Dima.
Érdekesség, hogy a pa­ra­lim­piai bajnok Novák Károly Eduárd nem a saját csapatába – Team Novák – nevezte fiát, Novák Edvárdot, hanem az olasz Work Service - Vitalcare – Dynatek csapatban találhatjuk a csíki fiatalt.
Ami a Team Novákot illeti, elmondható, hogy két hazai sportoló mellett – Szász Ferenc-Dávid és Fazakas Csongor – négy légiós található a hatfős csapatban. Marcu Adi-Narcis a Mentorisétől, Eskedal Vetle Torin a Sandnes Sykleklubbtól, Gutierez Revuelta Jose Manuel a BAI - Sicasal - Petro de Luandától, míg Marco Oliva a Savini Duetől igazolt a csíki csapathoz a szerdán kezdődő körverseny előtt.
A verseny felvezető szakasza szerda este lesz Sep­si­szent­györ­gyön 18 órától, ahol a 4.5 km-es egyéni időfutamot rendezik, amelyet megelőz a szokásos csapatbemutató 17 órától. A versenyen a sportolókat egyenként fogják indítani, félperces időtávokban. Az egyéni időfutam végén kiosztják az egyéni összetett elsőségért járó piros, Csíkszereda feliratú trikót.

A körverseny szakaszai

Prolog (augusztus 9., szerda), 18 óra: Sepsiszentgyörgy (4,5 km).
I. szakasz (augusztus 10., csütörtök). 13 óra: Sep­si­szent­györgy – Ko­vász­na – Kéz­di­vá­sárhely – Tus­nád – Csík­sze­reda (115 km).
II. szakasz (augusztus 11., péntek), 13 óra: Csíkszereda – Gyergyószentmiklós – Pa­rajd – Marosvásárhely (158,6 km)
III. szakasz (augusztus 12., szombat), 13 óra: Marosvásárhely – Szováta – Székelyudvarhely – Csíkszereda (145,1 km).
 

A részt vevő csapatok:
Kontinentális csapatok: Epronex - Hungary Cycling Team (magyar), Sofer - Savini due – Omz (román), Mentorise Elite Team (román), Santic-Wibatech (német), WSA KTM Graz P/B Leomo (osztrák), Levski – Nessebar (bolgár), Work Service - Vitalcare – Dynatek (olasz), Cycling Team Friuli ASD (olasz).
Klubcsapatok: Team Novak (romániai), MBH Bank Cycling Team (magyar), UVT-Devron West Cycling Team (román), North Cycling (norvég), Somle Omle (olasz), Team Arbö headstart On Fahrrad (osztrák).
Válogatottak: Románia, Bulgária.
A Team Novák kerete: Marcu Adi-Narcis, Eskedal Vetle Torin, Gutierez Revuelta Jose Manuel, Szász Ferenc-Dávid, Fazakas Csongor, Marco Oliva.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!