Névadás lesz, vagy valami több?

December közepén néhány székelyudvarhelyi közismert személy levélben kérte, hogy a méltó tiszteletadás jegyében a Művelődési Ház koncerttermét nevezzék el néhai Maszelka Jánosról. A kezdeményező szerint új fordulat az ügyben, hogy inkább mégis a múzeum képtára veszi fel a város neves képzőművészének a nevét. A múzeum igazgatója azonban nem kívánta kommentálni a hírt.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 6 perc
Névadás lesz, vagy valami több?
A Képtár, amit Maszelka alapított. Életműve közkincs Udvarhely számára Fotó: Hodgyai István

Új fordulat, méltóbb megoldás – írta ki közösségi oldalára Balázs Attila, a Civilek az örökségért Mozgalom létrehozója. Bejegyzésének lényege, hogy választ kaptak a múlt havi levelükre, amiből kiderül, hogy nem a Művelődési Ház koncerttermét nevezik el Maszelkáról, és „végre úgy döntött a Haáz Rezső Múzeum vezetősége, hogy Székelyudvarhely gazdag képtára felveheti alapítójának, Maszelka Jánosnak a nevét”.

Az életmű közkincs

Megkeresésünkre Miklós Zoltán, a múzeum igazgatója elsőre semmiképp nem akarta kommentálni a hírt, végül annyit elmondott, hogy ő, illetve az általa vezetett intézmény nem érzelmi, hanem szigorúan szakmai alapon kíván foglalkozni az üggyel.

– A családdal is egyeztetve, ezt a egész témát szakmai szempontból kezeljük. Szakmai téren zajlik a munka, aminek az a lényege, hogy maradandó formában örökítsük meg Maszelka János művészetét. Van egy kétéves ütemtervünk, amely pontosan egy évvel ezelőtt kezdődött a Maszelka-életműkiállítással kapcsolatban a múzeumban, és 2024 januárjában teljesedik ki – közölte Miklós Zoltán. Annyit még elmondott, hogy művészettörténészek bevonásával végzik a munkát, több száz képet már digitalizáltak és bevittek az adatbázisukba, de hátravan még legalább száz alkotás. A szakmai projekt költségeit belefoglalták a múzeum büdzsétervébe, mert – mint a múzeumigazgató fogalmazott – a Maszelka-életművet úgy szeretnék közkinccsé tenni, ahogy azt még sosem tették.

Maszelka János munkássága egyébként a Művelődési Házhoz és a Képtárhoz is szorosan kapcsolódik, hiszen hosszú időn át volt az előbbi intézmény képzőművészeti és népművészeti szakirányítója, a város Képtára pedig éppen az ő kezdeményezésére jött létre. Emlékét ez utóbbi helyen, a Kossuth Lajos utcai épületen egy, Sánta Csaba szobrászművész által készített bronzplakett őrzi, amit az udvarhelyiek közkedvelt „Maszi bácsija” születésének 80. évfordulójára helyeztek el. 

Eddig volt a plakett

A névadás már többször volt téma Székelyudvarhelyen, a cikkünkben említett legutóbbi kezdeményezést a város közéleti és a kulturális életében ismert tizenegy személy látta el kézjegyével. A kezdeményező Balázs Attila közösségi oldalán a Művelődési Ház vezetőjének válaszlevele is elolvasható. 
Dr. Simon Mária-Tímea ebben leírja, hogy az év elején felvették a kapcsolatot Maszelka János fiával, hiszen a család beleegyezésével és támogatásával szerették volna elindítani a névadási folyamatot. „Ifj. Maszelka János válaszlevelében szintén megerősítette, hogy megtiszteltetésnek veszi, hogy édesapjáról szeretnék elnevezni a Művelődési Ház koncerttermét, viszont az édesapja képzőművészeti munkásságát figyelembe véve elsősorban azt támogatja, hogy az általa alapított Képtár viselje a nevét. A Művelődési Ház vezetőjeként, figyelembe véve Maszelka János festőművész hozzátartozóinak is a kérését, megköszönve az Önök javaslatát, elsősorban azt az elképzelést tartom megvalósíthatónak, amelyet a közösség mellett a család is támogat” – olvasható az igazgató írásában.

Becses hagyaték

Sikerült beszélnünk a családdal nekünk is. Megtudtuk, hogy a múzeum igazgatójával személyes találkozón sikerült tisztázni, hogy miért nem érv az a korábban hangoztatott álláspont a Képtár névadására vonatkozóan, hogy a múzeumnak nincsenek Maszelka-festményei.

– Emlékeztettem Miklós Zoltánt, hogy még abban az évben, amikor kinevezték igazgatónak, felkerestem és felajánlottam, hogy hivatalos szerződéssel meghatározott időre átadok alkotásokat, azzal a feltétellel, hogy nem a raktárban tartják, hanem kiállítják, és vigyáznak a képekre. Ezt akkor elfogadta az igazgató, csak épp hely nem volt az állandó kiállításnak, mert még költözés előtt állt a múzeum. Ezt legutóbb a Maszelka-emlékkiállításon is elmondtam. Ezért nem volt érthető, hogy ez a fontos tény miért maradt ki Miklós Zoltán nyilatkozataiból – mondta ifj. Maszelka János, a festőművész fia és örököse. De – mint kiderült – ezt is sikerült most tisztázni, és tudnak arról, hogy a múzeumnak komoly projektje van a művész munkásságával kapcsolatosan. – Balázs Attila kezdeményezése gellert adott ennek a régi ügynek, amiért hálásak vagyunk, köszönet minden támogatónak! Azt gondoljuk, hogy a Képtár Maszi bácsi legbecsesebb hagyatéka, fő műve, amit Udvarhelynek hagyott. Nagyon sok értékes személyiséget adott Udvarhely, akinek akár majd a Művelődési Ház, akár a koncertterem a nevét viselheti – tette hozzá ifj. Maszelka János.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!