Hirdetés

Népviseletbe öltöztek a petőfis diákok

„Népviselet napja” elnevezéssel szervezett kedden hagyományőrző és -teremtő eseményt a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
Népviseletbe öltöztek a petőfis diákok
Iskola másként. Népviseletbe öltözve vonultak az általános iskolás diákok Fotó: László F. Csaba

Az Iskola másként program keretében megtartott rendezvényre a tanintézet diákjai székely népviseletbe öltözve csoportosan vonultak a Csíki Moziba, ahol Györfi Erzsébet népdalénekes katonadalokkal igyekezett bővíteni a nebulók zenei repertoárját.

László F. Csaba
– Az ifjú, felnövekvő generáció számára rendkívül fontosak ezek a rendezvények, mert megismerhetik népdalainkat, hagyományainkat, népviseletünk sajátosságait – mondta lapunk érdeklődésére Györfi Erzsébet. Kiemelte, hogy a pedagógusok nagyon jól gondolkodtak, amikor egy ilyen rendezvény megtartása mellett döntöttek. 

László F. Csaba
– Felemelő volt látni a nebulók sokaságát, akiknek két népdalt is sikerült megtanítani, a „Magyarország széjjén” és az „Áldja meg az Isten azt az édesanyát” kezdetűeket – jegyezte meg a népdalénekes, aki a székely népviselet sajátosságairól is mesélt a gyerekeknek, mondván, mindez fontos része az önértékelésünknek és az identitástudatunknak.

László F. Csaba
Böjte Mária, a Petőfi Sándor Általános Iskola fizikatanára mint ötletadó elmondta: hagyományteremtő szándékkal szervezték meg, a népviseletre fókuszálva, a rendezvényt, külön kiemelve Török Láday Éva tornatanár segítségét, ugyanakkor megjegyezte, hogy a teljes pedagógusszövetség is felvállalta, támogatta az esemény megrendezését. Céljuk az volt, hogy minél többen felvegyék a népviseletet, szeressék meg, és érezzék, hogy jó azt hordani lelkünk szépítésére.

A programban múzeumlátogatás is szerepelt, ahol szó esett a népviseleteken található szimbólumokról, majd visszatérve az iskola udvarára, a közel 350 diák egy közös tánccal zárta a nem mindennapi eseményt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!