Hirdetés

Nemzetközivé érett esemény

Második alkalommal szervezték meg a hétvégén a Tusnád Eco Fest elnevezésű fesztivált és szakmai konferenciát Tusnádfürdőn. A szervezők helyi előadókat és árusokat is bevonták, illetve az idénre bővítették a medve és ember együttélésével foglalkozók körét, és hat országból érkeztek előadók a szakmai konferenciára. 

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nemzetközivé érett esemény
Fotó: Vlaicu Lajos

Második alkalommal szervezték meg a hétvégén a Tusnád Eco Fest elnevezésű fesztivált és szakmai konferenciát Tusnádfürdőn. Az esemény, a tavalyi elsőhöz hasonlóan, a turizmusból élő város utolsó nagyobb szabadtéri rendezvénye, ahol leginkább a medve és ember együttélése tematikájú előadásokat hallgathatnak az érdeklődők két napon keresztül. A szervezők az idén is gondoltak a helyi vállalkozókra, a családokra és a turistákra egyaránt. Imecs István főszervező kifejtette: a fesztiválon helyi árusok vesznek részt, és Tusnádfürdőhöz valamilyen szállal kötődő fellépőket hívtak. 

– A konferenciával a tervünk az volt, hogy nemzetközibbé tegyük, a tavaly visszafogottabb konferenciát szerveztünk, az idén bátrabbak voltunk, és meghívókat küldtünk a környező országok kutatóinak és kutatóintézeteinek. Románián kívül további hat országból jelentkeztek a konferenciára. Egy előadó Ukrajnából, Kijevből online jelentkezett be, a többiek személyesen jöttek el a konferenciára. Szlovákiából több szakember érkezett, emellett jöttek Szlovéniából, Szlovákiából, Csehországból, Bulgáriából és Nagy-Britanniából is, valamint svédországi vendég is van, aki ugyan nem előadó, de a téma iránt érdeklődik – számolt be Imecs.Vlaicu Lajos

Hozzátette: a terítékre került témák segítenek a szélesebb körű ismeretszerzésben, a medvekérdést illetően, valamint a megértés miatt az angol a konferencia hivatalos nyelve. 
A Tusnád Eco Fesztivál a város szívében található téren több sátorban gyermekfoglalkozások és érdekes előadások zajlottak. Az esti és a délutáni programkínálatban a kikapcsolódni vágyókat és a gyerekeket célozták meg a szervezők. A szervező kiemelte olaj-újrahasznosítási projektjüket, környezetvédelmi és adománygyűjtő akciót is indítottak a hétvégén. 


– A tavaly a befolyt adományból felszereléseket vásároltunk a helyi megelőző csoportunknak – tette hozzá Imecs István. A háromnapos esemény szombati napja még korántsem ért véget, aki a konferenciáról lemaradt, az még az esti koncerteket eléri. A szervezők vasárnapra az esemény zárómozzanataként egy panaelbeszélgetést terveztek, szakértők és politikusok részvételével. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!