Hirdetés

Nem tisztázott a keverék munkakutyák helyzete

A kutyatartás feltételeit szabályozó 151/2001-es sürgősségi kormányrendelettel 2013-ban módosított törvény értelmében kötelező minden nem fajtatiszta kutya ivartalanítása, a haszonkutyák kivételével. Viszont a munkakutyák három csoportja, mint a pásztor-, a vadász- és az őrző-védő ebek – melyek nem fajtatiszták – helyzetét nem tisztázta a rendelkezés. Ez számos problémát eredményezett, főleg a pásztoroknak, de a vadászoknak is, lévén számos keverék eb szolgál munkakutyaként.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nem tisztázott a keverék munkakutyák helyzete
Pásztorkutya szolgálatban. Mentesítő igazolás Fotó: Veres Nándor

Számos esetben komoly bírságot róttak ki a hatóságok az utóbbi időben azokra, akik nem ivartalanították munkakutyaként használt négylábújukat. Ezt az áldatlan helyzetet törvénymódosítással kívánja orvosolni a Román Kutyaszövetség. Az egyesület azt szeretné elérni, hogy a munkakutyák fent említett három csoportját ne kelljen kötelezően ivartalanítani. 

– Az elhibázott törvény módosításán dolgoznak és azért küzdenek, hogy a pásztor-, vadász- és őrző-védőként használt keverék kutyákat ismerjék el munkakutyaként, s ne kötelezzék a sterilizálásukat

– fogalmazott lapunk érdeklődésére Lucian Bagia.


Hirdetés


A Román Kutyaszövetség szóvivője közölte: a törvény nem fogalmaz egyértelműen a munkakutyákkal kapcsolatban – és csak a vakvezető ebeket, az erőszakszervezeteknél használt kutyákat ismeri el munkakutyaként, ugyanakkor nehezményezte azt is, hogy a szövetség véleményét nem kérték ki annak idején ez ügyben. Elmondta, hogy a munkakutyák három csoportját érintő ügyben egyeztettek az állatrendőrséggel és a kormány képviselőivel is, és folyamatban van egy törvénymódosító indítvány benyújtása a kormányhoz. A szóvivő azt javasolja az érintett kutyatartók­nak – pásztoroknak, vadászoknak – hogy a Román Kutyaszövetségtől igényeljenek igazolást, amely elismeri munkakutyának keverék ebüket.

– Ezt az igazolást a hatóságoknak el kellene ismerniük

– hívta fel a figyelmet Bagia. – A feltételes mód azért van, mert nem biztos, hogy az ellenőrző szervek elfogadják az általuk kiállított igazolást, viszont a bíróságon biztos, hogy elfogadják az bizonylatot alátámasztó érvelést – véli Lucian Bagia.
Hargita megyében a fent említett igazolást a Hargita Megyei Ebtenyésztők Egyesülete (Hardogs) bocsátja ki. A bizonylatot ugyanakkor a hatóságok nem biztos, hogy el fogják ismerni – erősítette meg Balog-Pál Barna csíkszeredai állatorvos, az egyesület képviselője. Hozzátette, aki mégis úgy gondolja, hogy próbálkozik és kiváltja az országos kutyaszövetség – bizonytalan érvényű – igazolását, az a 0740–820680-as telefonszámon érdeklődhet.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!