Hirdetés

Nem csupán örökség, élettér is

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a Mikó 400 ünnepi év rendezvénysorozat szombaton délelőtt Csíkszeredában. Ezen a hétvégén számos programmal várja az érdeklődőket a Csíki Székely Múzeum.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nem csupán örökség, élettér is
Ünnep. A Mikó-vár a csíkiak büszkesége Fotó: László F. Csaba

Fennállásának négyszázadik évfordulóját ünnepli áprilisban Csíkszereda és a Csíki-medence meghatározó épülete, a Mikó-vár. A jeles évfordulón a Csíki Székely Múzeum és Csíkszereda Önkormányzata egész éves rendezvénysorozattal készül. Ennek megnyitóját tartják ezen a hétvégén az ikonikus épületben.

László F. Csaba

A rendezvénysorozat megnyitóján Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere Cserna-Szabó András szavait idézte: „aki nem ismeri a múltját, annak nincs jelene; jelen nélkül pedig nincs jövő”. A polgármester a Mikó-vár fontosságára reflektált, kiemelte: ha Csíkszeredára gondolunk, két jelkép jut eszünkbe, mely megkerülhetetlen az ide látogatók számára, a csíksomlyói kegytemplom és ferences kolostor, illetve a Csíki Székely Múzeumnak otthont adó Mikó-vár.

– Ezek nem csupán épített, ránk hagyott örökséget, de életteret is jelentenek, melyek évszázadok óta meghatározzák Csíkszeredának, Székelyföldnek és Kelet-Erdélynek a működését – mutatott rá az elöljáró.

László F. Csaba

Karda-Markaly Aranka, a Csíki Székely Múzeum igazgatója többek között Mikó Ferencről, a vár építtetőjéről, Szabó E. István történész-muzeológus, a programsorozat koordinátora pedig a vár rövid történetéről beszélt a jelenlévőknek.

László F. Csaba

A hétvége során változatos programmal várják az érdeklődőket, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Exkluzív előadások, rendkívüli tárlatvezetések, kézműves-foglalkozások, íjászbemutató és reneszánsz hímzés is színesíti a kínálatot.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!