Hirdetés

Négymillió lejt fordítanak az egyházi létesítmények fejlesztésére a megyében

A megyei tanács soros ülésére Zetelakán gyűlt össze a képviselő-testület, ahol harmincegy napirendi pontban hoztak döntést. Mint az ülés elején kiderült, a legfontosabb napirendi pont az egyházi támogatások elfogadása volt: négymillió lejt fordítanak az egyházi létesítmények fejlesztésére. 

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 6 perc
Négymillió lejt fordítanak az egyházi létesítmények fejlesztésére a megyében
Fotó: Hodgyai István

A megyeelnök köszöntője után a helyi polgármester, Nagy Attila szólalt fel, aki megtisztelőnek tartotta, hogy minden mandátumban egy megyei tanácsülésnek községük adhat otthont. A polgármester külön kiemelte az egyházi és civil szervezeteknek járó támogatások fontosságát. Mint mondta, szükség van a civil szervezetekre és az egyházra, ugyanis azokat a munkákat végzik el, amelyek a lakosság közjólétét szolgálják.

– Biztatunk minden községet, hogy támogassák a civil szervezeteket – mondta Nagy Attila, aki említést tett arról is, hogy idén templomuk századik évfordulóját ünneplik, és szeretnék ennek okán „ünneplőbe öltöztetni” azt.

A helyi plébános is köszöntötte az elöljárókat, és egy rövid ima után elkezdték az ülést. Bíró Barna Botond alelnök néhány tervezett fejlesztést említett a döntések meghozatala előtt, szóba került a Madarasi-Hargitára vezető felvonó létesítése és a hegy lábánál fekvő vendéglátóipari egységek támogatása, népszerűsítése is.

– Zetelaka tavaly turisztikai jelentőségű településsé vált, erősségei közé tartozik az autentikus hagyományőrző környezet, a vadvilággal kapcsolatos lehetőségek feltárása és a különleges élményeket nyújtó szórakoztató szolgáltatások, mint a gokart – sorolta megjegyezve, hogy ezeket a többi településen is erősíteni kell, ki kell aknázni. 

Jövedelemadó-visszaosztás

A testület először a megyei költségvetés módosítását és az annak végrehajtásáról szóló pénzügyi beszámoló jóváhagyását szavazta meg. A módosításra azért volt szükség, mert megérkeztek a gyermekvédelmi fejlesztésekre vonatkozó uniós támogatások, emellett a megyei gyermekvédelem számára egy kisbusz vásárlására is különítettek el pénzt. A Siculus fesztiválra szintén jóváhagytak 50 ezer lejt, amit a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont fog megszervezni. A testület megszavazta továbbá a jövedelemadókból származó éves összegek kiutalását a megyei alapból a következő településeknek: Lövétén víz- és csatornahálózat kiépítésére, Újszékelynél csatornarendszer-bővítésre, Csíkszentimrén a Henter-kúria felújításának befejezésére, de Gyergyóújfalu, Felsőboldogfalva és Csíkmadaras is kap a jövedelemadó 6%-os részéből képzett alapból.

Hodgyai István

Ingatlanokat adnának el

Azokról a megye tulajdonában lévő ingatlanokról is döntöttek, melyeket Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron és Szentegyházán mostanig a megyei gyermekvédelem használt. Mint kiderült, ezek használata szükségtelenné vált, így a megyei tanács eladásra kínálta az ingatlanokat, ám eddig egyetlen vevő sem került. Az ingatlanárak módosítását az ülésen elfogadták, Szentegyházán és Székelyudvarhelyen egyet, Székelykeresztúron ötöt bocsátanak áruba. A Székelyderzsen és Gyergyóalfaluban tervezett járdák megvalósíthatósági terveinek elfogadása is napirendre került, ugyanakkor a csíkmadarasi községi fürdő 97%-os megyei tulajdonba vételét is elfogadta a testület.

Egyházi támogatás és bérleti díjak

Jelenleg nyolcvannégy egyházi támogatás kivitelezése van folyamatban – mutatott rá a megyeelnök az egyháztámogatások kapcsán. Mint elhangzott, szakszerű felmérés történt a munkálatok ütemezéséről, ezért mindenképp fontos, hogy a befejezhető projekteket támogassák. A módosított négymillió lej értékű támogatási összeget a testület megszavazta. Az ülésen ugyanakkor azt a határozattervezetet is elfogadták, amely a megyei tanács kapusszolgálata összetételének módosításáról szólt. Ennek értelmében a kapusszolgálatnál átneveznek három-négy szakelőadót, melyek román és angol nyelven is útba tudják igazítani a megyeházát felkereső személyeket, szakmai útmutatást adva nekik.

Hodgyai István

A testület a Vámszer Géza Népi Iparművészeti Iskola igazgatásában lévő homoródfürdői 6-os számú villaépület ideiglenes használatáért fizetendő díjakról is döntést hozott, ennek értelmében a villa napi használati díja 10 lej/fő, 25-50 fő jelentkezése esetén 40 lej/éjszaka. A képviselő-testület az Oroszhegy–Üknyéd közti villamos hálózat bővítését érintő napirendet is elfogadta, melyben a hálózat 90%-os részesedését Oroszhegy községre ruházza át.

Az ülés utolsó napirendjeként titkos szavazással a Pro Harghita díj odaítéléséről is döntött a testület.

Tolódik a 137-es megyei út felújítása

Az ülés végén többen is felszólaltak: a novemberben meghirdetett, Táplálkozz egészségesen program által finanszírozott csomagokat még mindig nem kapták meg az I–IV. osztályos tanulók, a Magyarbékáshoz tartozó út minősége jelentősen megromlott, nem tudják földjeiket megközelíteni a tulajdonosok. A megyeelnök a programra vonatkozóan a következő hetekre ígért megoldást, az útfelújítással kapcsolatban körültekintésre intette a felszólalót.

Az ülés berekesztése előtt a 137-es megyei út Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közti szakaszának felújításáról is szó esett. Mint elhangzott, a korszerűsítést halasztani kellett, mivel több olyan észrevételt is kaptak, amiről ki kellett kérni a főtervező szakvéleményét, de a felsőboldogfalvi csatornahálózat fejlesztése is odázza a munkálatokat.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!