Hirdetés

Hét személyt vittek kórházba

Többnyire gyorsan és könnyen kezelhető egészségi panaszok miatt riasztották a csíksomlyói pünkösdi búcsún szolgálatot teljesítő mentőszolgálat munkatársait. Péter Szilárd vezérigazgató lapunknak elmondta: a zarándokok közül hét személyt kellett – főként lábtörés és ficam miatt – a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállítani.

Pál Bíborka
Becsült olvasási idő: 1 perc
Hét személyt vittek kórházba
Szolgálatot teljesítő mentősök Fotó: László F. Csaba

Az egészségügyi dolgozók szempontjából idén rendben zajlott a csíksomlyói búcsú, Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója szerint ez annak is köszönhető, hogy a zarándokok egyre jobban odafigyelnek a mentősök felhívására: a krónikus betegek, illetve gyógyszeres kezelés alatt állók idejében beveszik és maguknál tartják a tablettáikat, a hegyről való leereszkedésnél pedig fokozott figyelemmel, lassan és a biztonságosabb útvonalakat választva hagyják el a szentmise helyszínét. 

A zarándokok idén hat mentőpontnál kérhették a mentősök és önkéntesek segítségét, négy helyszínen a csíksomlyói nyeregben és egy-egy sátornál a borvízforrásnál, illetve a kegytemplomnál.
A mentős statisztika szerint összesen 92 esetben nyújtottak egészségügyi ellátást, ezekből hét személyt kellett kórházba szállítani, többnyire lábtöréssel, ficamodással, hátgerinctörés gyanújával, valamint egy személyt kardiális problémával. 
Az egészségügyi sátrakat 25 zarándok magas vérnyomás és szintén ugyanennyi személy trauma – esésből szerzett sérülés – miatt kereste fel, a statisztikai adatok ezen túl beszámolnak 14 ájulásról, hét kalciumhiányos esetről, hat hasfájásról és hasi görcsről, illetve négy-négy allergiás esetről és kullancscsípésről.

A pünkösdi búcsún a megyei mentőszolgálat munkatársai és a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei összesen 120-an voltak jelen, az ő munkájukat segítették és egészítették ki a hegyimentő szolgálat szakemberei.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!