Hirdetés

Nagy utcai tüntetéseket helyeztek kilátásba

Kedden folytatódik az általános sztrájk az oktatásban, a tanügyi alkalmazottak nagy utcai tüntetésekkel is fenyegetőznek, ha a kormány nem áll elő a problémáikat megoldó konkrét javaslatokkal.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 4 perc
Nagy utcai tüntetéseket helyeztek kilátásba
Osztályterem. Illusztráció Fotó: László F. Csaba

„Figyelmeztetjük a román kormányt, hogy ha a közeljövőben nem foglalkozik komolyan a tanügyi sztrájk tárgyát képező problémák megoldásával, és nem tesz olyan javaslatokat, amelyeket a szakszervezeti tagok elfogadnak,

az oktatási alkalmazottak készek az általános sztrájkkal párhuzamosan utcai tüntetéseket is tartani”

– szögezték le a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI), a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség és az Alma Mater Országos Szakszervezeti Szövetség képviselői hétfőn kiadott közös közleményükben.

Az Agerpres hírügynökség a beszámolójában emlékeztet: a szakszervezetek az általuk képviselt tanügyi alkalmazottak nevében vasárnap elutasították „a román kormány úgynevezett ajánlatát”. „Nincs szükségünk szociális segélyekre! Nem vagyunk szociális támogatásra szorulók! Tisztességes bérekre van szükségünk! Nem egyik napról a másikra döntöttünk a sztrájk mellett! Nem űzünk politikai játszmákat! Ez az iskolai közeg sztrájkja, a

több mint 200 000 tanügyi alkalmazott sztrájkja, akiknek elegük van

abból, hogy a kormány semmibe veszi őket. Ez azoknak a sztrájkja, akik hangosan és világosan azt mondják most: ez így nem mehet tovább! Most fontosabb, mint valaha, hogy egységesek legyünk. Köszönjük a szülőknek és a diákoknak a támogatást és a megértést!” – üzenték a szakszervezetek.

A Victoria-palotában lezajlott egyeztetésen a kormány ösztönző bérpótlékokat ajánlott a kezdő tanároknak és a hátrányos helyzetű térségekben működő iskolákban rendes tanári állást betöltő pedagógusoknak, ugyanakkor fenntartotta a tanügyi kisegítő személyzet béremelésére vonatkozó korábbi ígéreteit.

Az Oktatási Minisztérium hétfőn bejelentette, hogy az oktatási, a munkaügyi, a pénzügy-, valamint az európai projektekért és beruházásokért felelős minisztérium illetékesei megkezdték azoknak a jogszabályoknak a kidolgozását, amelyek megteremtik majd a jogi keretet a pályakezdő pedagógusoknak szánt bérkiegészítő bónuszok és a hátrányos helyzetű településeken oktató pedagógusoknak szánt ösztöntő bérpótlék folyósítására.

Marius Budăi munkaügyi miniszter hétfőn kijelentette, hogy a koalíció vezetői készek bármikor tárgyalni a tanügyi szakszervezetek képviselőivel. A kormánypalotában nyilatkozó tárcavezető azt mondta, a tanügyi alkalmazottak követeléseit figyelembe vevő intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet tervezete hétfőn este vagy kedd reggel nyilvánosságra kerül. Ha ezzel nem elégednek meg a tanárok, folytatják a tárgyalásokat.

A munkaügyi miniszter azt is elmondta, a közalkalmazottakra vonatkozó bértörvényről ez év július 15-éig egyeztetnek a Világbankkal; a kész tervezetet július 15-e és augusztus 31-e között vitatják meg a szakszervezetekkel, majd szeptember elsején a parlament elé kerül. A tervezet elfogadtatásának ütemtervét tehát lerövidítették, ezzel is jelezve, hogy a kormány nyitott a tanügyi alkalmazottak követeléseire, és meg akarja oldani problémáikat – jelentette ki Budăi.

Az általános sztrájk hétfőn kezdődött el a tanügyben több mint 150 000 pedagógus és a kisegítő személyzet megközelítőleg 70 000 tagja részvételével.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!