Hirdetés

Nagy a kockázata a két nagyhatalom közvetlen összecsapásának

Nagy a kockázata a két nagyhatalom közötti közvetlen összecsapásnak – jelentette ki a TASZSZ állami hírügynökségnek nyilatkozva Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete.

Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nagy a kockázata a két nagyhatalom közvetlen összecsapásának
Anatolij Antonov Fotó: Wikipédia

A misszióvezető a Magyar Távirati Iroda által szemlézett, pénteken megjelent interjúban azt hangoztatta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni látogatása azt bizonyítja, hogy ma már senki sem titkolja: a Fehér Ház politikájának valódi célja az Oroszországgal szemben ukrán területen folytatott proxyháború. Ezt pénzzel, fegyverrel és hírszerzési adatokkal támogatja annak érdekében, hogy stratégiai vereséget mérjen Moszkvára.

A nagykövet nehezményezte, hogy az amerikai támogatás, amely évekkel ezelőtt kézi lőfegyverek és könnyűfegyverek eseti szállításával kezdődött, mára eljutott a Patriot légvédelmi rendszerek biztosításáig. Rámutatott, hogy a Patriotok, amelyek kezelő személyzete sajtóértesülések szerint amerikai lesz, az orosz hadsereg legitim célpontjává válnak. „És ha amerikaiak halnak meg? Amennyiben a személyzethez fognak tartozni? Mi lesz a reakció itt, Washingtonban? Ez nem bizonyíték arra, hogy a (washingtoni) kormányzat közvetlenül részt vesz a jelenlegi konfliktusban? – vetette fel a szónoki kérdést a nagykövet. – Zelenszkij itteni látogatása, washingtoni tárgyalásai azt mutatták, hogy sem a (washingtoni) kormányzat, sem Kijev nem áll készen a békére. A hangsúly a háborún van, az egyszerű katonák halálán, azon, hogy az ukrán rendszert továbbra is az Egyesült Államok igényeihez kössék – hangsúlyozta Antonov. – Diplomatáink az Egyesült Államokban minden lehetőséget megragadnak, hogy elmagyarázzák Oroszország álláspontját. Hangsúlyozzuk, hogy a két nagyhatalom közötti összecsapás kockázata nagy. Továbbra is arra fogunk törekedni, hogy az országunk biztonságával kapcsolatos aggodalmainkat ne hagyják figyelmen kívül, hanem meghallgassák őket, és együtt dolgozzunk ezek megoldásán” – mondta a misszióvezető.
Az orosz nagykövet Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó rendezési javaslatával kapcsolatban az Oroszországgal való tárgyalás készségét emelte ki pozitívumként. Antonov egyébként „színházi show-ként” jellemezte az „elemében lévő” Zelenszkij vizitjét. A diplomata szerint az ukrán államfő azt demonstrálta, hogy kész országa érdekeit az amerikaiakénak alárendelni, Washington pedig cserébe további segítséget ígért neki a Moszkva elleni harcban.Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!