Hirdetés

Munkalovak mérték össze erejüket

Elrajtolt a II. Székelyföldi Munkalovak Versenye, amelynek első állomása Betfalva volt. Több mint félszáz versenyző közel száz lóval állt rajthoz a különböző kategóriákban. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Munkalovak mérték össze erejüket
Munkára teremtve. Hatalmas erejű állatok Fotó: Hadnagy Éva

A tavalyi nagy népszerűségnek örvendő rendezvénysorozatot követően idén is elrajtolt a II. Székelyföldi Munkalovak Versenye. A megmérettetés első állomása a Székelykeresztúr melletti Betfalva volt szombaton. Szakács Sándor főszervező, a Székelyföldi Munkalovak Egyesületének tagja, aki maga is rutinos és igencsak sikeres versenyzőnek számít, elmondta, fő céljuk a rendezvénnyel, hogy népszerűsítsék és bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak mindazoknak, akik a lovassport e formáját űzik. Hozzátette, a tavaly elindított, kilencállomásos rendezvénysorozat hatalmas népszerűségnek örvendett, és egyfajta hiánypótlásként hívták életre.

Hadnagy Éva

A szombati program már a kora reggeli órákban elkezdődött, előbb a versenyzők regisztrálása, majd a lovak mérlegelése történt meg. Több mint félszázan álltak rajthoz és mérték össze lovaik erejét az ország számos megyéjéből, voltak többek között Szeben, Brassó, Kovászna, Maros, Prahova és Hargita megyéből, és közel száz állat erejét csodálhatták meg a kilátogatók. Kettes és egyes fogatok indultak, nagy (700 kg fölötti), közepes (700 kg alatti) és csikó (fiatal, három-öt éves állatok) kategóriák voltak megkülönböztetve a lovak súlyának és életkorának megfelelően. Az utóbbit egyfajta utánpótlás-nevelésnek szánták, kisebb súlyokkal, hogy a fiatal állatokat hozzászoktassák a versenyhez.

Kategóriától függően két, három vagy négy különböző súlyú rönköt kellett elhúzniuk a lehető legtávolabb a fogatoknak a kijelölt 155 méteres pályán, a rendelkezésükre álló három perc alatt. A hatalmas termetű, hidegvérű, tekintélyt parancsoló lovak pedig derekasan helytálltak, jobbnál jobb eredményeket állítva fel. Erejüket más sem bizonyította jobban, minthogy több fogatnak sikerült az egész pályát körbekerülnie. Szakács Sándor elmondta, a versenyző lovak többsége nap mint nap komoly terheket cipel, ehhez vannak szokva, az erdőn dolgoznak, és gazdáik állandó társai, de számos rutinos versenyző is jelen volt.

Célunk, amellett, hogy megmutassuk, mire képesek ezek az állatok, népszerűsíteni a lótartást, annak szépségeit – fogalmazott. 

A verseny során az állatokat kizárólag szóval lehetett biztatni. Érdeklődőből sem volt hiány, sokan kilátogattak a rendezvényre, hogy lelkesítsék a lovakat és gazdáikat egyaránt. A különböző kategóriák legjobbjait díjazzák a nap végén, mind a négy számban első, második és harmadik díjakat osztottak ki. 

Hadnagy Éva



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!