Minden napra egy jó film

A nagy sikerű Oscar-díjas dán filmmel, a Még egy kört mindenkinek című alkotással indult tegnap a vadonatúj filmes fesztivál, és egész héten jobbnál jobb alkotásokkal várják a közönséget a Stúdió moziban.

Külföldi népszerű és díjazott filmeket, magyar vígjátékokat kínál a Szabó Károly filmes szakember által életre hívott Fesztfilm július 19. és 23. között. A rendezvényt a polgármesteri hivatal és a Tomcsa Sándor Színház támogatja. Szabó Károly terápiás jelleggel ajánlja az eseménysort a nézőknek – mint fogalmazott, a pandémiás elvonási tüneteket érdemes jó mozival kezelni.
A Még egy kört mindenkinek számtalan fesztivál- és filmdíjat begyűjtött már a tavaly őszi bemutatója óta – beleértve a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, egy BAFTA-t, egy Bodilt, egy Césart, és így tovább –, ezt a filmet nézhették meg szélesvásznon az udvarhelyiek a Fesztfilm első estéjén. Ma a Becsúszó szerelem van műsoron, Nagy Viktor Oszkár tavaly készült mozija egy sajátos magyar vígjáték, sztorija a foci, a rasszizmus és az előítéletek háromszögében zajlik. Az sem mellékes, hogy Székelyudvarhelyen még az országos premier előtt levetítik a filmet.
Holnap a tavalyi TIFF fődíjasát, az Amíg tart a nyár (Babyteeth) című ausztrál vígjátékot lehet megnézni, csütörtökön pedig egy újabb sikerfilm, a Corpus Christi című lengyel filmdráma következik, a 2019-ben készült alkotás a Velencei Filmfesztiválon két díjat is nyert. A péntek este ismét a magyar vígjátéké: a Seveled című film főszereplője szívbeteg édesanyja kedvéért hazudik magának várandós feleséget.
A vetítéssorozat a TIFF nyitóestéjén zárul. Mint ismert, Erdély legnagyobb filmfesztiválja idén egy időben több helyszínen indítja huszadik kiadását, köztük Székelyudvarhelyen is. Pénteken este a Szenvedélyes szomszédok (Sentimental) című spanyol vígjátékra várják a mozizni vágyó közönséget. A vetítések 21 órakor kezdődnek (kivétel a pénteki 18 órai vetítés), a jegyek elővételben a könyvtárban vásárolhatók meg, de előadások előtt a mozinál is hozzá lehet jutni a belépőkhöz. A terem kétharmados kihasználtsággal, azaz kétszáz férőhellyel fogadhatja a nézőket – mondta el Szabó Károly. Az udvarhelyi filmkedvelőknek jó hír lehet, hogy Szabó elárulta: vannak filmes tervei még erre a nyárra is. A Fesztfilmmel kapcsolatban pedig ennyit mondott: lehet, hogy jövőre is lesz folytatás.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community