Hirdetés

Micsoda Metz!

A francia másodosztályú labdarúgó-bajnokság péntek esti utolsó fordulójában a Bölöni László által irányított FC Metz hazai pályán nyert, és ezzel feljutott az élvonalba. Egy kis kérdőjel azért még van.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 2 perc
Micsoda Metz!
Bölöni László, a topligák egyetlen magyar edzője Fotó: fcmetz.com

A Ligue 2. utolsó körében a Metz megtette, ami tőle megtehető volt: a Stade Municipal Saint-Symphorienben telt ház, 26 ezer néző előtt 3–2-re nyert a negyedik helyezett Bastia ellen, és ezzel a bajnok Le Havre mögött három ponttal lemaradva a második helyen jutott fel az élvonalba.
A feljutás azonban még nem hivatalos: a találkozó előtt a Metz-cel azonos pontszámmal rendelkező rivális Bordeaux egyik szurkolója nem tűrte, hogy a kiesés elől menekülő Rodez vezetést szerzett, ezért berohant a pályára, és fellökte  a gólszerzőt, aki eljátszotta a nagy halált, a mérkőzés pedig félbeszakadt. Az ügyben hétfőre várható döntés, de minden bizonnyal a Bordeaux 3–0-ra elveszíti a találkozót. Ha a folytatás mellett dönt a francia szövetség, akkor a Bordeaux pontszámban beérheti ugyan Bölöniéket, gólarányuk viszont öttel rosszabb, mint a Metznek, tehát hat góllal kellene nyernie másfél félidő alatt.
A Football Club de Metz csapatát 1932-ben alapították, legnagyobb sikerét 1998-ban érte el, amikor ezüstérmes lett a Ligue 1-ben, illetve 1984-ben és 1988-ban Francia Kupát is nyert. Tavaly azonban az utolsó előtti, 19. helyen esett ki az élvonalból, a 70 éves dicsőszentmártoni születésű szakember azonban egy év alatt visszavezette az élvonalba a vörös-fehér gárdát. Bölöni ’98-ban egy másik francia kis csapattal egyszer már tett csodát: a Nancyt vezette fel az élvonalba, de az is hatalmas bravúrnak számított, amikor 2006-ban a Ligue 1. negyedik helyén végzett, és így indulhatott az UEFA-kupában a Rennes csapatával.
A 2023/2024-es idényben minden bizonnyal a Sportinggal portugál, a Standard Liège-zsel belga bajnok Bölöni László lesz az egyetlen magyar edző az európai topligákban.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!