Hirdetés

Mesementővel jött a Mikulás

Fergeteges Mikulás-váró ünnepségen szórakozhattak kicsik és nagyok kedden délután Csíkszeredában, a Szabadság téren. A kíváncsiskodók találkozhattak Sürgivel és Fergivel, a két mese-mentőautóval, fedélzetükön a Mikulással és krampuszokkal. Idén először tűzoltóautó is csatlakozott az ünnepi programhoz, amelyet a Mesehetes zenekar előadása tett még színvonalasabbá.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 4 perc
Mesementővel jött a Mikulás
Vidám Mikulások a gyermeksereg közepén Fotó: Veres Nándor

Számos érdeklődő volt kedden a csíkszeredai Szabadság téren, ahol Mikulás-váró ünnepséget tartottak kicsiknek és nagyoknak, együtt köszönthették a nagyszakállút. Az érdeklődőkkel megtelt téren felállított színpadon az Octavian Goga és a Liviu Rebreanu iskola gitároscsoportjai téli és karácsonyi tematikájú dalokat adtak elő. A várakozás ideje alatt a Mesehetes zenekar tagjai közös éneklésre invitálták a gyermekeket és kísérőiket. A több mint tizennégy esztendeje alakult, jubileumi évre készülődő csíkszeredai Mesehetes zenekar interaktív gyermekkoncertjével nyűgözte le a közönséget.

Az új és régi, közkedvelt Mikulás-dalok mellett a leghíresebb magyar rajzfilmek zenéje és néhány Walt Disney-rajzfilm magyar nyelvű főcímdala is felcsendült – új feldolgozásban, áthangszerelve, dzsessz, funky, rock, bossa nova és egyéb stílusok ötvözésével.

A zenekar tagjai: Szilágyi Nóra (ének), Boldizsár Szabolcs (fuvola), Krizbai Imre (gitár), Szakál Attila (basszusgitár) és György Csongor (dobok).


Hirdetés


A gyermekek és kísérőik nagy örömére Sürgi és Fergi, az ünnepi fényekben pompázó két mese-mentőautó is a helyszínre érkezett, fedélzetükön a Mikulással és mentős segítőivel – az Erdély Mentőcsoport csíkszéki fiókjának köszönhetően. Ugyanakkor nagy meglepetést szerezve most először tűzoltóautó is csatlakozott az ünnepi programhoz a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU Oltul) közreműködésével.

Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója a Mikulás-váró ünnepséggel kapcsolatban érdeklődésünkre elmondta: immáron az ötödik alkalom, hogy feldíszített mentőautókkal kedveskednek a gyermekeknek. Az Erdély Mentőcsoport csíkszéki fiókjának Chevroletje – Sürgi – és Mercedese – Fergi – ölt magára ünnepi díszt az adventi időszakban.

A különlegesen feldíszített járműveken két-két Mikulás és az őket segítő krampuszok osztogatták az édességeket a felfokozott hangulatban lévő gyermekseregnek.

Veres Nándor
Mikulás a gyermekek gyűrűjében. Várva várt találkozás

Megtudtuk: az idén a megye több településére is elmennek a jellegzetes mentőautók. Kedden a csíkszeredai programot megelőzően Balánbányán látogatta meg Fergi az ottani lurkókat, ma pedig Sürgi viszi a meglepetést a csíkszentsimoni apróságoknak.

Péter Szilárd megjegyezte:

a rendhagyó módon feldíszített mentőautókkal az volt a céljuk, hogy a gyermekek megbarátkozzanak azokkal a járművekkel, amelyektől eredetileg félnek, féltek, hiszen érthető okokból negatív élményt társítottak hozzájuk.

A kezdeményezést igyekeznek a továbbiakban is fenntartani szponzoraiknak, alkalmazottaiknak, német barátaiknak köszönhetően, és remélhetőleg az eddigihez képest még több polgármesteri hivatal is felkarolja az ötletet – jegyezte meg a mentőszolgálat igazgatója. Hozzáfűzte: angyaljárás al­kalmával a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályára is látogatnak, és a beutaltaknak ajándékcsomagot juttatnak.

A Mikulás-váró délután feszült és izgalmas pillanatait a családok filmnézéssel is eltölthették. A Csíki Moziban a nagy sikerű Klaus – A Karácsony titkos története című animációs kalandos vígjátékot tekinthették meg, ami még felemelőbb, varázslatosabb hangulatot teremtett az apróságoknak.

A fényárban úszó ünnepi csodát az idén ismét útjára induló, Csíkszereda utcáit járó Mikulás-vonat tette feledhetetlenné mindazok számára, akik felültek rá.

A Mikulás vezette, ünnepi díszítésű pompázatos szerelvény a feldíszített megyeszékhely központján kalauzolta végig a nagyszakállú barátait.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!