Hirdetés

Megvalósítható tervek

Gyergyóalfaluban reális ter­vekkel, a lakók megfelelő életkörülményeit biztosító intézkedésekkel folytatják az elkezdett munkát a mandátum második felében.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Megvalósítható tervek
Gáll Szabolcs Fotó: HN archív

Tervek, elképzelések min­dig vannak a fejlesztéseket illetően, és igyekszünk minél reálisabban megközelíteni azokat, hogy meg is tudjuk valósítani, ne csak megígérni – fogalmazott érdeklődésünkre Gáll Szabolcs polgármester, hozzátéve, hogy kilenc projektet készítettek elő a kormány-, illetve az uniós támogatásokban reménykedve, de a kiírások milyensége nem minden esetben egyezett ezekkel, így többhöz még nem sikerült támogatást találni. 
A településen önerőből, vala­mint a megyei önkormányzat támogatásával is valósulnak meg tervek, emellett az országos beruházási társaság (CNI) alapjaiból egy sportcsarnok és egy multifunkcionális sportterem készül, a hozzá tartozó öltözővel. Ezek a beruházások a közeljövőben befejeződnek. 
Az eltelt két évben néhány nagyobb, uniós alapokból támogatott terv valósult meg: a Petőfi Sándor Művelődési Ház teljes körű felújítása és bővítése, ahol minden időszakban gazdag programkínálattal várják a különböző korosztályú lakókat. Közösségi házként fog működni a Mikó-kúria tatarozott épülete, amelynek LEADER-pályázat révén adtak új rendeltetést; az épület előtti térrendezést önerőből valósította meg az önkormányzat.
Pályázati forrásból valósították meg néhány mezei út aszfaltozását, illetve felújítását, ugyanebben a programban épült egy, a Maroson átvezető híd. Gyergyóalfaluban az Anghel Saligny program révén 32 utca aszfaltozását kezdték el októberben, emellett a kivitelező cég kicseréli a templom körüli térköveket is, a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően. 

– Saját költségvetésünkből bővítettük a víz- és csatornahálózatot, illetve kicseréltük a gerincvezetéket 2001-ben, ugyanekkor a szennyvíztisztító állomást is felújítottuk. A megyei önkormányzat segítségével a körforgalom is elkészült a község központjában, erre nagy szükség volt az egyre növekvő forgalom miatt – számolt be a községvezető.


Hiánypótló beruházásként említette a két lakrészből álló szolgálati lakás vásárlását, amelyben orvosnak és pedagógusnak biztosítanak lakhatást. 
A község elöljárója az elkészült tervekről is beszélt, amelyek révén az elkövetkező években szeretnék tovább fejleszteni Alfalu és a hozzá tartozó Borzont infrastruktúráját.

– Elkészíttettük a terveket a víz- és csatornahálózat bővítésére, a mezei utak aszfaltozására és felújítására, összesen 12 km hosszúságban. Ugyanígy megvannak a terveink a gázhálózat kiépítésére, egy piaccsarnok létesítésére – ez utóbbihoz megkaptuk a jóváhagyást, és a terv felkerült az országos beruházási társaság listájára. Szeretnénk tataroztatni az új emeletes iskolát, és katasztrófavédelmi épület létrehozását tűztük ki célul Borzonton, mindkét elképzeléshez terveink is vannak – közölte az elöljáró.


Mindezek mellett a községi utak új védőréteggel való ellátását, az utak mentén pedig fedett sáncok és biciklisávok létrehozását tervezik, hogy biztonságosan lehessen kerékpározni Gyergyóalfaluban.
 

Kövessen a Facebookon!