Megtalálás – összetalálkozás: A Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület kiállítása

Kacsó István

Nem ismeretlen ez a civil szervezet a székely anyavárosban sem, hiszen működésének majd három évtizede során számos olyan esemény mozgatórugója volt, amely itt is visszhangra és partnerekre talált. Nem csupán arról van szó, hogy a Muravidéket népszerűsítik, hanem aktivistái sikerrel próbálkoztak és próbálkoznak ma is összmagyar viszonylatban összekötni a különböző művészeti ágak segítségével mindazt, ami összetartozik. Könyv- és zeneműkiadással, alkotótáborok, tanulmányutak, konferenciák szervezésével egyaránt foglalkoznak.

Ezekbe a határokon átívelő tevékenységekbe igyekeznek bevonni mindazokat, akik ezeket az elveket, ezt a fajta küldetéstudatot úgyszintén a magukénak érzik.

Ruda Gábor Fotó: Hir6.hu

Ruda Gábor író, szerkesztő, fotóművész, az egyesület képviselője alapötlete mentén állt össze az a kiállítási anyag, amely ez alkalommal a Megtalálás – összetalálkozás vezérgondolat köré szervezte az ennek jegyében születő fotográfiákat.

Vitos Hajnal – Válaszúton

Olyan felvételeket láthatunk, amelyek a szociofotó, a természetben, illetve a természettel történő találkozás egy-egy pillanatának megragadása, megörökítése, az emberek és az őt körülvevő tárgyak alkalmi vagy viszonylag tartósnak mondható állapotának fénykép útján való rögzítése, illetve „elvonatkoztatások” mentén születtek, Fülöp Péter, Györffy Sándor, Hagymás István, Homolya Gábor, Kacsó István, Németh László, Ruda Gábor, Szabó László, Sz. Opre Mária, Toró Annamária, Vezekényi Fanni és Vitos Hajnal jóvoltából.

Szabó László Égre nyíló ablak
Ruda Gábor DDR

A székelyudvarhelyi Művelődési Ház emeleti oszlopos termében található kiállítást Elekes Gyula képzőművész nyitotta meg 2021. július 14-én.

Elekes Gyula (j) képzőművész Minier Otto mérnök, a Magyar Örmény Kulturális Egyesület képviselője társaságában A szerző felvétele

A mostani kiállítás július 31-ig tekinthető meg naponta 9 és 17 óra között.

Simó Márton

: an accessible web community