Hirdetés

Megkezdődött a kormány leváltását célzó indítvány vitája

HN-információ

A parlament együttes ülésén, kedden megkezdődött a bizalmatlansági indítvány vitája, amely a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta, Florin Cîţu miniszterelnök vezette kormány megbuktatását célozza.

Az ülésen felolvasták a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) Elég a szegénységből, drágulásokból és bűnözőkből, le a Cîţu-kormánnyal! című kezdeményezését. Ebben azzal vádolják a tavaly decemberben – akkor még a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) részvételével – beiktatott kormányt, hogy a hatalomért folytatott csatározás közepette magára hagyta és mély politikai, gazdasági, társadalmi válságba sodorta Romániát.

A PSD kedden egy fejre esett, véres fejű Superman-szobrot hozott az ülésterem bejáratához, azzal a Florin Cîţu közösségi oldalára feltöltött, humorosnak szánt animációs felvételt gúnyolva, amely a képregényhős jelmezében ábrázolja a miniszterelnököt.

[caption id="attachment_133366" align="alignnone" width="850"] Fotó: criticmedia.ro[/caption]

A bizalmatlansági indítvány vitáján a frakciók létszámarányos időkeretben fejthetik ki álláspontjukat, majd titkos szavazással döntenek a kormány sorsáról.

A koalíciós kormányzás során a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került, a kormányból szeptember elején kilépett USR szerint csak Florin Cîţut, a PSD és az ellenzéki nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szerint viszont a teljes kormányt „haza kell küldeni”. A PSD és az AUR előre hozott választásokat, nemzeti egységkormányt akar, az USR pedig helyreállítaná a jobbközép kormánykoalíciót, de Cîţu nélkül.

A PNL Florin Cîţu pártelnökké választásával egyértelművé tette: számára elfogadhatatlan, hogy az USR (Ludovic Orban volt pártelnök után) immár másodszor is kikényszerítse a liberális miniszterelnök lecserélését. Cîţu megüzente: kizárt, hogy a liberálisok ismét közösen kormányozzanak az USR-vel, ha eddigi koalíciós partnerük a PSD-vel és az AUR-ral szövetkezik, és kedden megszavazza a bizalmatlansági indítványt.

A kormány megbuktatásához a törvényhozók több mint felének, 234 képviselőnek és szenátornak a szavazatára van szükség. A  média biztosra veszi a kormány bukását, mivel a PSD-nek, az USR-nek és AUR-nak együttesen 280 törvényhozója van. A rendszerváltás óta a mostani a 44. bizalmatlansági indítvány Romániában.

MTI

 


Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!