Hirdetés

A munkálatok utolsó szakasza zajlik, hamarosan átadják a vasúti felüljárót a forgalomnak

A hangszigetelő pannók, illetve az átlátszó plexiüvegek utolsó szállítmánya is megérkezett a héten. A speciális lapok felszerelését a híd felújítását kivitelező cég végzi. A pannók felszerelésével – összesen 336 darab – véget érnek a híd munkálatai, így a forgalomnak való átadása is megtörténik hamarosan. A híd járófelületein úgynevezett taktilis vezetősávokat is elhelyeznek vakok és gyengénlátók számára.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
A munkálatok utolsó szakasza zajlik, hamarosan átadják a vasúti felüljárót a forgalomnak
Meghozták a hangszigetelő pannók utolsó szállítmányát. Archív Fotó: Létai Tibor

Egy osztrák gyártó által, némi csúszással elkészített hangszigetelő pannók, illetve az átlátszó plexiüvegek három részletben érkeztek meg célállomásukra – közölte érdeklődésünkre Bors Béla. A megyeszékhely alpolgármestere elmondta: az első szállítmány november vége felé érkezett meg, a második december első napjaiban, az utolsó rakomány pedig a hét elején futott be. Ahogy érkeztek a pannók, a kivitelező cég azonnal nekilátott a felszerelésüknek. Az első szállítmányt a híd kenyérgyár felőli részén kezdték elhelyezni, majd sorra a többit, alulra a zöld színű hangszigetelő pannók, felülre az átlátszó plexilapok kerültek. „Bízom benne, hogy az időjárás engedni fogja a munkát, így ha minden jól megy, akkor december közepéig megtörténhet az átadás is” – jegyezte meg az elöljáró.

Bors Béla kiemelete:

a pannók felszerelése után következik a taktilis vezetősávok, burkolati jelzések leragasztása a látássérültek számára. Ezek az útburkolati vezetősávok információt biztosító jelzések vakok és gyengénlátók számára, ami hozzájárul a térben való haladásukhoz olyan helyen, ahol ennek hiányában elvesztenék tájékozódó-képességüket.

A taktilis jelzések ötlete az 1960-as években, Japánban született meg. Alkalmazásuk célja, hogy a gyalog közlekedő látássérült személyeket talppal vagy segédeszközzel (fehér bottal) érzékelhető információval lássák el a környezetükben található akadályokról, veszélyhelyzetekről, illetve a biztonságosan használható közlekedési útvonalakról.

Mint ismert, a vasúti felüljáró átadása függ a Székelyudvarhely felőli végében kialakítandó körforgalom kialakításától. Ezzel kapcsolatban az alpolgármester kifejtette: a körforgalom a Hargita utca felújítási beruházásának része. A munkálatok jól haladnak, a kivitelező már megöntötte a rámpa folytatását, megtörtént a tömörítés és az aszfalt leterítése a járófelületre, illetve a kialakítandó biciklisávra is, tehát időben megvalósul a csatlakozás teljes kiépítése, annak érdekében, hogy amikor a hídátadó megtörténik, akkor azonnal használatba tudják venni mind az autósok, mind a gyalogosok és a biciklisek egyaránt.

Megtudtuk:

a körforgalom munkálatai nem állnak le, addig folytatják, amíg az időjárás engedi.

A körforgalom már teljes mértékben ki van alakítva, felállították a villanyoszlopokat is. Volt gyakorlati próba kamionnal – korábban felmerült, hogy szűk –, ezért élesben is tesztelték, és bebizonyosodott, hogy megfelel a követelményeknek, a nagy teherautók is problémamentesen be tudják venni a kanyart, és körbe tudnak menni a körforgalomban – közölte Bors Béla. Megjegyezte a vasúti felüljáró terheléses próbája is meglesz a jövő héten.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!