Hirdetés

Még az idén megállapodhat Szerbia és Koszovó

Teljes mértékben lehetséges, hogy Szerbia és Koszovó még az idén aláírja a kapcsolatuk rendezéséről szóló megállapodást, ám az biztos, hogy ez nem a szombati ohridi találkozón történik meg – jelentette ki Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja csütörtökön Belgrádban.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Még az idén megállapodhat Szerbia és Koszovó
Gabriel Escobar Fotó: Amerikai Egyesült Államok kormányának hivatalos honlapja

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint az amerikai diplomata úgy vélte: a két félnek a helyzet rendezésére kellene figyelnie, most nem az a kérdés, hogy kölcsönösen elismerik-e egymást, illetve hogy Szerbia elismeri-e Koszovó függetlenségét.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

A helyzet rendezését célzó legújabb javaslat szerint – amelyet elviekben mindkét fél elfogadhatónak nevezett február végén – Szerbia a továbbiakban nem akadályozná Koszovó felvételét a nemzetközi szervezetekbe, Koszovó pedig létrehozná a koszovói szerbek önkormányzatiságát biztosító Koszovói Szerb Önkormányzatok Közösségét. Emellett Belgrád és Pristina elismerné egymás diplomáit, útleveleit, rendszámtábláit és más hivatalos dokumentumait.

Gabriel Escobar szerint a megállapodás nemcsak a két érintett ország számára járna jelentős előnyökkel, hanem felgyorsíthatná az egész nyugat-balkáni régió gazdasági fejlődését.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!