Hirdetés

Magyar nyelvhasználatra buzdít a Székely Figyelő

Nyitottnak mutatkozik a rendőrség a magyar nyelvhasználat iránt Árus Zsolt szerint. Az általa vezetett Székely Figyelő Alapítvány több lépést is tett ennek eléréséért, azt kérik a lakosságtól, éljen is a nyelvhasználati jogaival.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Magyar nyelvhasználatra buzdít a Székely Figyelő
Élni kell anyanyelvhasználati jogainkkal, emlékeztetett Árus Zsolt Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Az országos rendőrkapitánysághoz fordult a Székely Figyelő Alapítvány, azt kérték, hogy biztosítsák a magyar nyelvhasználatot azokon a településeken, ahol a magyarság aránya nagyobb húsz százaléknál. A megyei rendőrségekhez továbbították a kérést, ezektől már érkeztek válaszok – közölte sajtótájékoztatón Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke. Mint részletezte, a Hargita Megyei Rendőrkapitányság azt írta, a megyében minden rendben van ilyen téren, biztosítják mindenkinek, aki kéri, hogy használhassa az anyanyelvét, vannak rendőrök, akik tudnak is magyarul.

– Ezt tesztelendő egy magyar nyelvű petíciót intéztünk a megyei rendőrparancsnokhoz, amelyben azt kértük, hogy az eredeti petícióban említett jogszabályoknak megfelelően helyezzenek ki magyar nyelvű névtáblákat a megyében működő rendőrségekre. Választ ugyan nem kaptunk rá harminc napon belül, de a rendőrség szóvivője telefonon jelezte, hogy nagyon elfoglalt, kicsit késni fog, s ez már önmagában egy értékelendő gesztus volt. S végül szerdán megérkezett a válasz is, ami ugyan román nyelvű, és a konkrét kérésről semmi konkrétat nem mond, ellenben érdemi válasznak tekinthető, és az áll benne, hogy a megyei rendőrség szintjén meghoztak minden olyan intézkedést, ami a nyelvi charta gyakorlatba ültetését célozza, így kimondatlanul benne van az is, hogy eleget tesznek a kérésnek – ismertette Árus.

Reagált a Bihar megyei rendőrség is a beadványra, azt ígérték, a lehető legrövidebb idő alatt kiteszik a kétnyelvű táblákat oda, ahol ez indokolt.

A Székely Figyelő arra biztatja a rendőrségek magyar ajkú ügyfeleit, bátran éljenek a nyelvhasználati jogaikkal az intézményeknél, akár szóban, akár írásban.

– Minden jog annyit ér, amennyit használunk belőle – emelte ki Árus Zsolt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!