Hirdetés

Lovasok és lovassportkedvelők délutánja

Szurkolók és lovasok gyűltek össze szombat délután a gyergyóremetei lovardában. Sikeresen zárult a Krigel Sport Klub és a Remetei Lovasklub első fedeles fogathajtó versenye.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 2 perc
Lovasok és lovassportkedvelők délutánja
Fogathajtás. Akadálypályát teljesítettek időre. Fotó: Fórika Dóra

Megtelt hétvégén a gyergyóremetei lovarda lelátója, sok érdeklődőt vonzott az első székelyföldi fedeles fogathajtó kupa. Romániában először szervezte meg az eseményt a Krigel Sport Klub és a Remetei Lovasklub, melyre húsz fogat jelentkezett Ialomița, Máramaros, Kovászna és Hargita megyéből.

A lovasok két kategóriában, egyes és kettes fogatokkal mérettették meg magukat az 50 x 20 méteres területen, egy selybákból kialakított akadálypályán, maratonhajtással. A versenyt két fordulóban bonyolították le, összesen 46 starttal a döntő futamokkal együtt. Különböző korosztályok mérettettek meg egymással, kezdő és haladó sportolók egyaránt. Az indulók közt jelen volt Bartha Eduárd, aki fogathajtó világbajnokságon, akadályhajtásban első helyezést ért el egy hibátlanul teljesített pályával. Mint azt Bajkó Tibor főszervező elmondta, az ő eredményét próbálják nagyon sok rendezvényen elérni.

Az egyes fogatok kategóriájának dobogósai Szász Csongor székelyudvarhelyről. Dobandi István Csíkmadarasról, valamint András Zoltán Kászonból. A kettes fogatoknál Szőcs Lehet Újtusnádról, Bartha Eduárd Kökösről és a gyergyószentmiklósi Bajkó Tibor kapott díjat.

Azáltal, hogy Romániában is rendeznek fedeles fogathajtó versenyt, a helyi és környékbeli lovasoknak lehetőségük nyílik az áprilistól októberig tartó szezonon kívül is versenytapasztalatot gyűjteni, ezzel formában tartva lovaikat és magukat. A szervezők bíznak abban, hogy már idén folytatni tudják a rendezvénysorozatukat.

Bajkó Tibor, a Krigel Sportklub elnöke elmondta azt is, hogy nemsokára elkezdődnek a nyílt színi fogathajtó megmérettetések. Sportolóik részt vesznek a román bajnokságon, valamint regionális versenyeken is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!