Hirdetés

Lelki és világi tudnivalók az idei pünkösdi búcsúról

A csíksomlyói Ferences Rendház és a csíkszeredai városháza közös sajtótájékoztatót tartott szerdán a kegytemplom előtti téren az idei csíksomlyói búcsú kapcsán.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 5 perc
Lelki és világi tudnivalók az idei pünkösdi búcsúról
Fotó: László F. Csaba

– Városházaként abban igyekszünk segíteni, hogy a Csíksomlyóra megérkező nagyszámú zarándok jó körülmények között, biztonságban és egymásra odafigyelve tudjon részt venni a búcsús szentmisén – hangsúlyozta Korodi Attila polgármester, átadva a szót a kegytemplom igazgatójának, Timár Sándor Asztrik ferences atyának, aki köszönetét fejezte ki a város elöljárójának, hogy szívén viseli a búcsú lebonyolítását és partnerként van jelen a szervezésben, ami nem kis dolog a ferenceseknek és a városnak sem.

A lelki program bemutatására térve Asztrik atya a többi között elmondta, hogy

már pénteken megérkezik egy nagy zarándokcsoport Magyarországról, amivel meg is kezdődik a búcsús program Csíksomlyón.

Szólt a buszokkal és a Boldogasszony zarándokvonattal érkezőkről is, akiknek Felföldi László pécsi megyés püspök fog szentmisét bemutatni, majd lelki programok következnek. 18 órakor kezdődik a búcsút megnyitó szentmise, majd ünnepélyes rózsafüzér-imádság következik.

László F. Csaba

Éjszaka a kegytemplom nyitva lesz azok számára, akik imádságban szeretnék tölteni az időt. A szombati eseményekről szólva a ferences szerzetes elmondta, hogy a kegytemplomban reggel fél nyolckor lesz egy szentmise, majd a nyeregben, a Hármashalom-oltárnál folytatódnak az események, ahol a szentmise fél egykor kezdődik, amelyet Kovács Gergely gyulafehérvári érsek fog bemutatni, majd a szentbeszédet, a prédikációt Urbán Erik ferences tartományfőnök tartja. Szombat 17 órakor csángó mise lesz a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyen egy moldvai csángó atya fog szentmisét bemutatni, a forrófalvi plébános Măriuț Félix. A kegytemplomban délután 6 órakor lesz újra szentmise.

Pünkösdvasárnap reggel hét, nyolc, délelőtt fél tizenegy és este hat órakor, pünkösdhétfőn pedig reggel nyolc, délelőtt fél tizenegy és este hat órakor lesznek szentmisék a kegytemplomban.

László F. Csaba

– Mi, ferencesek azt szoktuk mondani, hogy a csíksomlyói Szűzanya hazavárja gyermekeit, idén is így szeretnénk várni a zarándokokat és mindenkit, aki eljön, és azokat is, akik a médián keresztül kapcsolódnak be a programokba.

A Duna TV, a Mária Rádió, illetve a csíksomlyói kegyhelynek a YouTube-csatornája élőben fogja közvetíteni a szentmisét

– zárta gondolatait Asztrik atya.  

Korodi Attila polgármester a sajtó jelenlétében ismertette az útlezárásokat, az árusokra, szekerekkel, lovakkal érkezőkre vonatkozó szabályokat, amikre a zarándokok biztonsága érdekében van szükség. Megtudtuk, hogy

új intézkedésként külön parkolóhelyet jelöltek ki a szekerekkel érkezők számára is, a szekerek ugyanis idén nem mehetnek ki a hegynyeregbe.

László F. Csaba

A zarándokok által használt csíksomlyói útvonalakat pénteken 22 órától lezárják az autóforgalom előtt, majd a búcsús tömeg elvonulását követően fokozatosan felszabadítják.

A helyi lakosok szombaton reggel 6 óráig, illetve szombaton 18 órától a lakcímük igazolásával már behajthatnak utcájukba, de a búcsú napján csak a hatósági autók és a behajtási engedéllyel rendelkezők haladhatnak gépkocsikkal a következő utcákban: Szék útja – teljes hosszában, Nagymező utca – teljes hosszában, Kissomlyó utca – teljes hosszában, Kájoni János utca – a Nagymező utcától az agyagfalvi eltérőig, Nagyrét utca – a Lukoil benzinkút melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon, Taploca utca – a taplocai körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon, Márton Áron utca – a református templom melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon, Hunyadi János utca – a temetőhöz közeli ideiglenes körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon, Haladás utca – teljes hosszában, Kertészek utca – teljes hosszában.

László F. Csaba

Az autóbuszok parkolása idén is szervezetten, hatósági segítséggel történik.

  • A nyugati irányból, Székelyudvarhely felől érkező buszok a Hajnal, az Akác, a Fürdő és a Baromtér utcában, továbbá az ipari övezet északi részén, a Rét utcáról az egykori mészárszék felé vezető utcában is parkolhatnak.
  • A Felcsík, illetve a Gyimesek felől érkezők az elkerülő út két érintett körforgalmától a taplocai körforgalomig terjedő országútszakaszokon parkolhatnak.
  • A Háromszék irányából jövő zarándokbuszok a Brassói úton (a MIDA-tól az állomásig terjedő szakasz külső sávján) állomásozhatnak.
  • A Pálfalva felől érkező buszok a 4-es számú községi út mentén, a Csíkszentlélek irányából érkezők pedig a Szentlélek utcában és a mellékutcáiban parkolhatnak (a Hunyadi János utcától a város kijárata felé eső szakaszon).

Figyelembe véve, hogy a búcsú helyszínén a lovak és a szekerek jelenléte életveszélyes helyzeteket teremthet, idéntől a szekerek nem vonulhatnak fel a hegynyeregbe.

Számukra a csobotfalvi közbirtokosság udvarán, a Somlyó-hegy Fitód felőli lábánál (a Sutával átellenben), valamint a Kígyóspusztán jelöltek ki „parkolóhelyeket”.

– A vásárosok a tavalyi jól bevált rendszer szerint csak a búcsúhoz illő termékeket árusíthatnak, szervezett körülmények között. A Szék útjának javításával is sikerül hozzájárulnunk a kegyhely szebbé tételéhez, és felkészülten, búcsús áhítattól vezérelve várjuk a híveket – fogalmazott Korodi Attila.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!