Hirdetés

Lekerültek a napirendről az adók

A megszokott rendtől eltérően szerda délelőttre összehívott közgyűlés legnagyobb érdeklődéssel övezett napirendi pontja a jövő évben fizetendő adók és illetékek összegének meghatározása volt. A vita viszont elmaradt, mert Gálfi Árpád polgármester visszavonta a határozattervezetet.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Lekerültek a napirendről az adók
Adókról nem kellett szavazni, a többi ügyben nagy volt az egyetértés Fotó: Hodgyai István

A november 30-i hivatalos munkaszüneti nap miatt egy nappal előre hozták a soros havi önkormányzati ülést Székelyudvarhelyen, így azt szerda délelőtt tartották meg a Városháza Szent István termében. Napirend előtti felszólalásában a városvezető röviden beszámolt a hónap eleji kínai útjáról, elmondása szerint testvérvárosi felkérést is kapott a város.

Hodgyai István
Polgármesteri beszámoló

Később az előterjesztett adóhatározat kapcsán korábban hangoztatott véleménye miatt populizmussal vádolta az RMDSZ-frakciót, amely – mint később Berde Zoltán frakcióvezető jelezte – több módosító javaslattal készült az adókról és illetékektől szóló tervezet vitájára. Erre viszont nem került sor, mert Gálfi Árpád visszavonta a tervezetet, azzal az indokkal, hogy a szakbizottságokban nem sikerült egyetértésre jutni. 


Hirdetés


A továbbiakban

módosították a város költségvetését, ennek köszönhetően több tanintézet is megkaphatja a működési költségeinek kiegészítésére kért pénzt.

Elfogadták a képviselők a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorház számára de minimis támogatásként jóváhagyott, újabb három évre szóló mentességet az épület- és területadó kifizetése alól. Indulhat az országos élelmezési program két székelyudvarhelyi iskolában (Marin Preda Líceum és Tompa László Általános Iskola), megérkezett a pénz is, mindkettő az élelmezési csomagot, azaz a napi szendvicset választotta a meleg ebéd helyett. A testület jóváhagyásával drágíthat belépőin az Udvarhely Néptáncműhely, eszerint a nyugdíjasbelépő 10-ről 15 lejre, a diákjegy 5-ről 10 lejre emelkedik, a felnőttjegy marad 25 lej.

Hodgyai István
Jóváhagyta. 


Jövőre lesz nyolcvan éve annak, hogy a székelyudvarhelyi zsidóságot tömegesen deportálták az akkori hatóságok.

Civil kezdeményezésre a polgármesteri hivatal pályázatot írna ki a holokauszt áldozatainak emlékére állítandó művészi alkotásra, amelyet a Márton Áron térre képzeltek el.

A képviselők egyhangúlag megszavazták a tervezetet. A továbbiakban ifjúsági lakások eladásáról, több, a város erdejét, illetve a kitermelt faanyag értékesítését, az ebből befolyó összeg felhasználását érintő kérdésben is döntöttek. A testület megszavazta ugyanakkor a város részvételét egy állami hitelprogramban, amely az európai uniós pályázatok megvalósulását, befejezését támogatja. A municípiumok 10 millió lejt pályázhatnak meg a megnövekedett költségek fedezésére, a törlesztőrészleteket öt éven át, negyedévenként kell fizetni. Az elképzelés szerint négy futó pályázatot „segítenének” a kölcsönből, ezek a következők: a csereháti csillagvizsgáló és szabadidőpark, a Székelytámadt vár rehabilitációja, a kis és nagy mobilitási program.

A hitelfelvételről is teljes volt az egyetértés, bár Benedek Árpád Csaba RMDSZ-es tanácsos megjegyezte, hogy kár, hogy nem uszodára vagy elkerülő útra kér kölcsönt a város.

Végül Berde Zoltán RMDSZ-es frakcióvezető még hangsúlyozta, hogy reméli, a következő alkalomra átdolgozott adóhatározatot terjesztenek elő, amely kedvezőbb a lakosság szempontjából. Fenntartják a módosító javaslataikat, amelyekhez kérik a POL-frakció támogatását is, mert – mint Berde fogalmazott – a városlakók nem ihatják meg annak a levét, hogy Gálfi Árpád rosszul vezette a várost.

Az ülés végén a helyi és környékbeli kézművesek, termelők nevében szót kért és kapott Szikszai Ernő, aki a vásárosok kérését tolmácsolta az önkormányzatnak. Megtudták ugyanis, hogy a karácsonyi vásárt idén a városi parkban rendeznék meg, ez viszont szerintük kedvezőtlenül befolyásolná a forgalmat.

Már több mint harmincan aláírták a petíciót, amelyben kérik, hogy a rendezvény maradjon a megszokott helyén, a Márton Áron téren, de helyszínként elfogadják a Városháza előtti teret is. Venczel Attila főjegyző azt mondta, hogy még nincs végső döntés az ügyben, és egy képviselőjüket meghívta a rendezőbizottság ülésére.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!