Kulcsfontosságúnak nevezték a fák ültetését

Románia terültének 27,7 százalékát erdő borítja, mintegy 6,6  millió hektáros területen – hangzott el többek között az országos erdősítési programot ismertető pénteki fórumon, a csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában. A 2022–2026 közötti erdősítési program költségeit az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) forrásaiból finanszírozták. A rendezvényt a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium és a Hargita megyei kormányhivatal szervezte.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
Kulcsfontosságúnak nevezték a fák ültetését
Pályázati lehetőségekről is szó esett a fórumon Fotó: László F. Csaba

A megbeszélésen szemléltették az erdők és biodiverzitás védelmét. Bemutatták az új erdőterületek telepítésének és finanszírozásának részleteit, elmondták, hogyan lehet hozzáférni ezekhez a vissza nem térítendő támogatásokhoz. 
Viszonylag kevés érdeklődő jelent meg a fórumon, köztük a megye polgármesteri hivatalainak képviselői, az erdőtelepítésre alkalmas földek tulajdonosai, a megye erdőterületeinek kezelői, valamint a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények küldöttei. 

László F. Csaba
A megjelenteket Marius Țepeluș alprefektus köszöntötte, majd Fülöp Lóránd-Árpád, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium államtitkára vette át a szót nagyvonalakban bemutatva a program fontosabb részeit. Többek között megtudtuk: a fák ültetését uniós forrásokból támogatják, ahogyan több éven keresztül a gondozásukat is. A jelentkezőknek ugyanakkor kell legyen valamennyi kezdőtőkéjük, mert előleget nem adnak. Elhangzott, hogy Romániában összesen 6,6 millió hektárnyi erdő van, ami az ország területének 27,7 százalékát teszi ki. Az európai átlag 39 százalék, pont akkora, mint Hargita megyében az erdőkkel borított terület. Érdekességként az államtitkár megjegyezte: pályázni lehet majd facsemete-ültetvények létrehozására és úgynevezett városi erdők kialakítására is, amelyhez akár egy 200 négyzetméteres terület is elég lehet..
Az erdősítési program részletei megtekinthetők a program hivatalos honlapján.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!