Hirdetés

Köztéri Tamási Áron-szobrot avattak Budapesten, egy farkaslaki küldöttség is jelen volt

Ötvenhét évvel ezelőtt, május 26-án szenderült jobblétre Tamási Áron, a lélek nagy írója. Halálának évfordulója és a tavalyi Tamási Áron-emlékév kapcsán egész alakos, köztéri szobrot avattak Budapesten az író tiszteletére. Az eseményen egy közel húsztagú farkaslaki küldöttség is jelen volt.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Köztéri Tamási Áron-szobrot avattak Budapesten, egy farkaslaki küldöttség is jelen volt
Fotó: Hadnagy Jolán

Még az elmúlt év végére elkészült Tamási Áron egész alakos szobra, Matl Péter kárpátaljai szobrászművésznek köszönhetően, ám technikai okok miatt elhalasztották annak felavatását. Az eseményt a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyarság Háza szervezésében az elmúlt pénteken, Tamási Áron halálának évfordulóján tartották meg.

Farkaslaka nagy szülöttjének szobrát Budapest XII. kerületében, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának épülete előtt állították fel.  

Az ünnepségre meghívást kapott egy farkaslaki küldöttség is. Hadnagy Jolán, a farkaslaki Tamási Áron Művelődési Egyesület vezetője a következőképp fogalmazott:

hatalmas élmény volt számukra részt venni ezen az ünnepségen, amely igencsak kívánatos volt, hiszen Tamási Áron Budapesten élt és alkotott élete utolsó szakaszában, és mindeddig nem volt Tamási Áronról köztéri szobor a fővárosban.

Hadnagy Jolán

Elmondta, ft. msgr. Jakab Gábor farkaslaki származású pápai káplán, szentszéki tanácsos, plébános is velük volt,

ő is megáldotta a szobrot azzal a vízzel, amit a Nyikó felső folyásából vittek magukkal a farkaslakiak.

Ő egyébként részt vett Tamási Áron temetésén is, és felidézte személyes emlékeit. Matl Péter szobrászművész alkotásán az összeszorított ököl a székely konokságot jelképezi, a háttérben lévő farkasfogas motívum pedig szintén jelentéssel bír.

– Nagyszerű beszédek hangzottak el arról, hogy hogyan köti össze a világ magyarságát Tamási Áron. Mi nemcsak adtunk, hanem kaptunk is ezen az eseményen. Nemcsak Farkaslakát, hanem egész Székelyföldet képviseltük, amely nagyon fontos volt Tamásinak. Székely ruhába öltözve énekeltünk az Énekesmadár Népdalkör tagjaival a rendezvényen – részletezte Hadnagy Jolán.

A farkaslaki küldöttség ugyanakkor Tamási Áron egykori lakásához is ellátogatott. Vasárnap Farkaslakán, az író szülőfalujában is megemlékeztek haláláról, a misét követően helyezték el az emlékezés koszorúit sírjánál. Nem feledkeztek meg ugyanakkor Szervátiusz Jenőről, hiszen idén 120 éves lenne a szobrászművész, és fiáról, Szervátiusz Tiborról sem, akik a Tamási-emlékművet készítették.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!