Hirdetés

Központi intézkedésre lenne szükség

Komoly próbatétel elé állítja a tanintézetek zömét a jelentősen megnövekedett fűtési számlák kifizetése, megyénk több településén az önkormányzatok költségvetés-kiegészítéssel próbálják orvosolni a helyzetet. Országos szinten többször elhangzott, hogy a fűtésgondok miatt nem kell áttérni online oktatásra, de konkrét intézkedésekről még nincs hír.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Központi intézkedésre lenne szükség
A meleghez sok pénz kell. A gázas rendszerekhez még több Fotó: László F. Csaba

Megyénkben 140 iskola- vagy napköziépületben fűtenek gázzal, 15 épületben villannyal, és 226 esetben fával oldják meg a termek melegítését a hideg időszakban, ami vidékünkön általában hét hónapra is kinyúlik. Demeter Levente főtanfelügyelő lapunk kérdésére elmondta, hogy a fával fűtő iskolák túlnyomó többsége már beszerezte a tüzelőanyagot, itt előreláthatóan nem lesznek gondok a fűtéssel.
– Jobb helyzetben azok az intézmények vannak, ahol fával fűtenek, és ezt sikerült is megvásárolniuk tavaly vagy az idei nyár, illetve ősz folyamán. Ezek többnyire vidéki iskolák – közölte.

László F. Csaba

Ami az iskolák költségvetését illeti: szeptember elsején a rendelkezésre álló büdzsé 60 százalékát költötték el a városi tanintézetek, míg a vidéki intézményeknél 46 százalék ez az arány. A főtanfelügyelő azt mondta, az iskolák becslése szerint mindenképp szükséges a költségvetés kiegészítése, a villany és fűtés költségei miatt legalább húsz százalékkal a városi iskolák esetében, és legalább egy százalékkal a vidéki iskolák esetében.
– Nyilván, ha az energiaárak növekedése nem áll meg, a valós igény ennél sokkal nagyobb is lehet, és jól láthatóan gondok leginkább a városokban jelentkezhetnek – jegyezte meg.
Mint ismert, a számlák kifizetését az iskolák és az önkormányzatok fedezik. A megnövekedett energiaárak sok esetben még azt sem tették lehetővé az önkormányzatok számára, hogy az elmúlt fűtésszezon számláit kiegyenlítsék, így valószínűleg további problémák adódhatnak az idei fűtésszezonban is a fűtés, azaz a gáz és villanyszámlák kifizetését illetően – vélekedik Demeter Levente.
Szerinte az lenne a megoldás, ha az önkormányzatok célirányos költségvetés-kiegészítést kaphatnának az elmaradt és az elkövetkező számlák fedezésére. A főtanfelügyelő is hangsúlyozta, hogy a minisztérium álláspontja szerint mindent elkövetnek, hogy ne kerüljön sor az online oktatás bevezetésére.
A tanfelügyelőség lehetőségei ebben az ügyben nagyon korlátozottak, csak abban az esetben tudna az intézmény segíteni, ha erre célirányos pénzösszegeket kapna.
– A labda tehát a minisztériumok és az önkormányzatok térfelén pattog – derült ki a főtanfelügyelővel folytatott beszélgetésből.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!