Hirdetés

Korszerűen az Isten és ember kapcsolatról

Az egyházat érintő kérdéseket szeretnék érthetőbbé tenni és közelebb hozni az emberekhez azzal a beszélgetéssorozattal, amelyet a KALOT Népfőiskola indított október 14-én saját YouTube-csatornáján.

Barabás Emőke
Becsült olvasási idő: 2 perc
Korszerűen az Isten és ember kapcsolatról
Fotó: KALOT

A szervezet azon túl, hogy sokféle képzési lehetőséget kínál, küldetésének érzi, hogy az emberek lelki fejlődését is segítse.

2004-ben kezdte el újra működését Csíksomlyón a KALOT Népfőiskolai Mozgalom Közhasznú Egyesület. A Hargita Népe kérdésére dr. Fejes Ildikó, a Romániai KALOT Egyesület irodavezetője elmondta, a foglalkozások elsődleges célja az, hogy fejlődési lehetőséget kínáljanak a felnőtteknek.
– Olyan képzéseket kínálunk, amelyekre az emberek önmaguk fejlődéséért jönnek el, nem pedig munkahelyi kötelezettségből. A foglalkozások ugyanakkor a közösségépítést, a hitbeli és identitásbeli megerősítést, illetve a kulturális művelődést is szolgálják – fogalmazott az irodavezető.
Kifejtette: nagy az érdeklődés a képzések iránt, melyek évről évre igény szerint bővülnek. Vannak személyiségfejlesztő, önismereti képzések, kreativitást fejlesztő képzések, illetve szakmai tudást mélyítő tanfolyamok. Dr. Fejes Ildikó kiemelte, a klubjellegű tevékenységek is nagyon népszerűek. Legújabb foglalkozásuk a Hangöröm klasszikuszeneklub, ami egy klasszikus zenei bevezető zenetörténész segítségével. Továbbá tizenegy csoportban működik az olvasóklub, amely öt különböző városban – Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson, Székelykeresztúron és Marosvásárhelyen – nyújt színvonalas irodalmi ismereteket szakemberek segítségével.

Közelebb hozni a hit világát

A KALOT Egyesület október 14-től beszélgetéssorozatot indított saját YouTube-csatornáján, amely az egyesület Facebook-oldala által is elérhető az érdeklődők számára.
Sebestyén Ottó, a népfőiskola elnöke elmondta: a műsor elsődleges célja, hogy segítséget nyújtson az egyháznak abban, hogy korszerű válaszokat adjon a mai embernek a hitről, megváltásról, üdvösségről, a lélek kultúrájáról, az embernek az Isten felé haladásáról.
– Az a benyomásunk, hogy néha az egyház régi módon beszél a különböző témákról, s az új kérdésekre is régi válaszokat ad. Mi megpróbáljuk korszerűsíteni ezeket a válaszokat úgy, hogy az emberek azt érezzék, a lélek, a lélek útja rendkívül fontos dolog, és róluk szól – fogalmazott az elnök. Hozzátette: ha szakszerű információkat szereznek a műsor követői, pozitív impulzusokat kapnak, és sokkal jobban fogják érezni magukat ebben a világban, így a hit világa is újra kinyílik előttük.

Önismeretre is tanítanak

Becze Szidónia, a műsor szerkesztője érdeklődésünkre elmondta, a meghívottak a lelkigondozói-képzés oktatói voltak, akik azt próbálják közvetíteni az emberek felé, hogy minden eszközük megvan ahhoz, hogy a hiten keresztül méltóságteljesen meg tudják élni mindennapjaikat.
– Az első műsorban kiindulópontként arról beszélgettünk, hogy mitől alakul ki valakinek egy büntető istenképe, vagy épp egy szerető istenképe, hisz ez nagyban befolyásolja a hithez való hozzáállását is. A további beszélgetések során szó lesz még a hétköznapok spiritualitásáról, az önismeret és hit kapcsolatáról, a transzgenerációs örökségekről, de olyan témákat is boncolgatunk, mint például a hivatáskeresés, miért jó nekünk kereszténynek lenni, hogyan ne vesszünk el a vallásos piacon, örök értékek és változó társadalom, a szociálpedagógia és az egyház kapcsolata vagy a kultúra szerepe a lelki gondozásban – részletezte a műsorvezető. Hozzátette: minden témát, amiről szó esik, lelkigondozói szemüvegen keresztül közelítenek meg, így a műsor nézői nyitottságuktól függően sokat gazdagodhatnak önismereti téren is.

Kövessen a Facebookon!